Foto: SVT

Erbjuder sig att bygga nya arenan i Göteborg

Publicerad

Scandinavium ska förr eller senare ersättas. Nu flera stora företag ihop och säger sig vilja finansiera hela arenan för miljardbelopp. Men för besväret vill de att Göteborgs stad i gengäld ger dem mark att bygga bostäder på.

Det var Göteborgs-Posten som först berättade om det djärva initiativet. Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena fastigheter, och Wallenstam, erbjuder sig att betala för en helt ny inomhusarena, ett bygge som troligtvis kommer att kosta flera miljarder, enligt GP.

Byggbolagens förslag kommer med ett pris

Erbjudandet kommer kort efter att Göteborgs stad beslutat sig för att gå vidare med planerna på att ersätta Scandinavium med en ny inomhusarena.

Men bolagens förslag kommer med ett pris. Det hela kan bara bli verklighet om bolagen tilldelas mark mellan Valhalla och Ullevi, så att de där kan bygga bostäder, affärer och annat.

– Vi tycker att det att var ett väldigt bra beslut av politikerna, att modernisera och bygga en ny arena i stället för Scandinavium, säger Thomas Dahl på Wallenstam.

Han tycker inte det här är en renodlad arenafråga, även om arenan är avgörande för att allt ska hänga ihop.

– Detta är visserligen ett stort stadsutvecklingsprojekt för en viss del av staden, men det blir också möjligt att knyta ihop den här delen med resten av centrala Göteborg, säger Thomas Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.