Åttaårige Yuusuf blev offer för den hänsynslösa handgranatsattacken på Dimvädersgatan. Foto: TT/Privat

Mamman till 8-årige Yuusuf: Vi är i chock

Uppdaterad
Publicerad

Åttaårige Yuusuf blev offer för den hänsynslösa handgranatsattacken på Dimvädersgatan. Nu riktar hans nära anhöriga kritik mot hur de behandlats av myndigheter efter händelsen.

– Vi är i chock, säger hans mamma till SVT Nyheter Väst.

Det var på natten till måndagen som en handgranat kastades in i en bostad på Dimvädersgatan i Biskopsgården i Göteborg. Inne i lägenheten befann sig flera personer – de flesta av dem barn – och åtta år gamla Yuusuf miste livet i explosionen. En nära anhörig till Yuusuf berättar för SVT Nyheter om den mardrömslika natten.

– Det var flera personer som ringde mig samtidigt. När jag kom dit såg jag det mest fruktansvärda man kan se. Det var kaos och massor av blod, berättar han.

Pojke dödad av handgranat

Yuusufs mamma har svårt att sätta ord på sina känslor.

– Vi är i chock och vet inte vad som kommer hända, säger hon.

Barn i lägenheten

Den nära anhörige till familjen som vi pratar med var tidigt på plats i lägenheten efter måndagens explosion. Han berättar att åttaårige Yuusuf som bodde i England var på semester i Sverige hos släktingar men träffades så illa av granaten att han dog. I lägenheten befann sig ett tiotal barn som enligt den anhörige nu inte alls mår bra. 

– De mår verkligen inte bra. Det första de möttes av när de vaknade var vad som hänt Yuusuf, säger han och fortsätter med att säga att familjen är besviken över hur myndigheter agerat efter den fruktansvärda händelsen.

Han menar att inte en enda person från sociala myndigheter hört av sig och frågat om något av barnen.

– Jag hörde i media att de följt sina rutiner. Men då förstår jag inte vad de har för rutiner för vi har inte pratat med dem om barnens situation. Fokus måste ligga på hur barnen mår. Vi vuxna är själva traumatiserade och är inga psykologer.

”Erbjuder alltid stöd”

Enligt Ylva Morén, områdeschef för den sociala servicen i Västra Hisingen, kontaktades socialjouren på natten och stadsdelsnämndens krisstöd sammankallades tidigt morgonen därpå.  

– I krisstödet så ingår sjukvården och psykolog och det är det som vi erbjuder till de drabbade för det är inte socialtjänsten och förvaltningens uppgift att ta hand om trauma eftersom det år den professionen som kan det bäst i detta fall är det sjukvården och eventuellt psykolog, säger hon.

Vet du om det erbjudits?

– Vi har rutiner att erbjuda och jag har inte fått några signaler om att de rutinerna inte har hållits utan min bedömning är att rutinerna även i den här situationen har hållits. 

Har ni besökt familjen efter den här händelsen?

– Jag kommer inte att kommentera den familjen men vi erbjuder alltid stöd till de drabbade.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med föräldrarna till Yuusuf. De har godkänt att bilden på honom publiceras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke dödad av handgranat

Mer i ämnet