Oskar Hanson var både ledsen och hungrig efter att ha suttit i taxi i över två timmar. Foto: Privat

Autistiske Oskar, 11, satt fast i taxin i flera timmar

Uppdaterad
Publicerad

För autistiske Oskar Hanson, 11 år, brukar resorna hem från skolan ta en kvart. Men en dag hittade inte taxichauffören och Oskar satt fast i bilen i drygt två timmar. Och han är inte ensam. Förseningar och andra störningar är just vanligt för barn med funktionsnedsättning som åker till och från skolor i Göteborg.

– Oskar har autism och utvecklingsstörning. Han kan inte kommunicera och inte försvara sig. Han är totalt utlämnad till den som kör, säger hans mamma, Annika Hanson.

Den 31 augusti skulle Oskar åka taxi hem som vanligt från Kannebäcksskolan till hemmet i västra Göteborg – en resa som vanligtvis tar ungefär 15 minuter.

Satt och storgrät

Annika väntade hemma men när han inte dykt upp en halvtimme efter utsatt tid ringde hon till skolan. Där visste de att Oskar hade satt sig i taxin men visste inte var han tagit vägen. När ytterligare tid förflutit ringde Annika skolan igen och fick då besked att Oskar var på en gata i närheten.

– Sedan blev vi uppringda av trafikledningen som berättade att chauffören var vid en mack i närheten och att färdtjänsten skulle skicka en jourbil och hämta honom men att han inte var där när de kom dit. Då blev jag riktigt orolig, berättar Annika Hanson.

Flera telefonsamtal och två och en halv timme senare fick Annika själv tag i taxichauffören som berättade att de befann sig på en annan bensinstation i närheten. Annika, som redan satt i bilen åkte dit på studs, men på vägen dit passerar hon en annan mack där hon såg en grön taxibil.

– Där i baksätet satt Oskar storgråtande och sade att han ville hem. Väl hemma fick vi trösta honom en timme.

Inga fler taxiresor

Efter händelsen har familjen fått ursäkter från färdtjänsten, både via mejl och telefonsamtal. Att det var chaufförens första dag på jobbet tros vara en orsak till kaoset. Men familjen har bestämt sig för att inte låta Oskar åka taxi till och från skolan mer.

– På ett sätt känns det som att vi tar ifrån Oskar hans enda självständiga stund på dagen men vi känner att vi inte har något annat val just nu. För de här barnen är det jätteviktigt att det blir rätt, att det finns struktur och rutiner. Vi litar inte på det taxibolaget just nu, säger Annika Hanson.

Omkring 650 elever i Göteborg åker med färdtjänst så kallade uppdragsresor. Merparten är barn med funktionsnedsättningar. Enligt Bengt Knutsson, trafikchef på färdtjänsten i Göteborg, tampas man med förseningar och andra störningar sedan skolorna började i augusti.

– Det handlar om förseningar, det är chaufförer som inte hittar och inte kommer fram i tid. Men vi jobbar på det och det har blivit bättre, säger Bengt Knutsson.

Många nya på jobbet

Enligt Bengt Knutsson beror problemen på att färdtjänsten har tecknat nya avtal med transportföretagen.

– Det är fler chaufförer än tidigare som kör. Många är nya på jobbet och det har varit problem att få tag på folk med kunskap om både vägar och service, säger han.

Vad har ni gjort för att resorna för de här barnen ska fungera?

– Vi har dagliga samtal med företagen och vi har möten varje månad som går ut på att arbeta för förbättringar, säger Bengt Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.