Polisen var under eftermiddagen på Eriksboskolan för att prata med rektorn Peter Skoglund. Foto: SVT

Automatvapen hittades av elever

Uppdaterad
Publicerad

Två misstänkta vapenfynd inom en kvart gjorde att Göteborgspolisen tvingades rycka ut två gånger om på onsdagsförmiddagen.

Elever från en skola i Eriksbo fann under morgonen en kalasjnikov som legat gömd.

– Vi har varit på plats och tagit vapnet och två tillhörande magasin i beslag.

Skottlossningar i Göteborg

Vapnet hittades tidigt i morse och beskrivs vara en kalasjnikov, ett automatvapen. Första steget för polisen nu är att se om den är äkta eller inte.

– Vapentekniker får titta på det. Det är ju svårt att veta om det är en replika eller ej. Dagens vapen är väldigt snarlika med till exempel soft air guns, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på Polisen, till SVT Västnytt.

Hittades under städdag

Det var när skolan vårstädade utomhus som det misstänkta vapnet hittades.

– Vi hade en städdag på skolan och mot slutet av den städdagen hittade vi det här förmodade fyndet, säger Peter Skoglund och är rektor på Eriksboskolan till SVT Västnytt.

Det andra fyndet handlar om ett pistolliknande föremål som hittades av barn och personal vid Hälleskriftsgatans förskola vid Slätta Damm på Hisingen. De bägge vapnen ska nu undersökas av polisens tekniker. Att de misstänkta vapnen hittades av barn och med ett så kort mellanrum har polisen ingen förklaring till.

Allvarligt med gömda vapen

Visar utredningen att det rör sig om ett riktigt vapen ser polisen allvarligt på händelsen.

– Folk vet ju med sig att det är lättare för polisen att hitta ett vapen hemma hos kända kretsar och deras bostad. Därför kanske man väljer att gömma vapnet någonstans för att försvåra för polisen. Det är väldigt allvarligt, säger Thomas Fuxborg till SVT Västnytt.

– Man vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända om ett litet barn råkade hitta ett skarpladdat vapen, säger polisens presstalesman.

Söker efter fingeravtryck

I och med att många skottlossningar redan ägt rum under 2014 är det inte orimligt att de misstänkta vapnen har kunnat vara inblandade vid något av tillfällena.

– Man vet ju aldrig och det är också en grej som gör att vi inte pillar för mycket på vapnen när vi tar dem från platsen. Vi vet inte om det kan finnas fingeravtryck eller andra spår, därför är vi noggranna, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till SVT Västnytt.

Men riktigt så långt som att vapnen skulle kunna ha en avgörande betydelse för att uppklara brotten vill presstalesmannen inte gå ännu.

Polisen undersöker nu om vapnen är äkta och därefter tänker de försöka spåra dem. Förutom att göra en teknisk undersökning av de misstänkta vapnen knackar polisen dörr.

– Vi försöker prata med folk som bor i närheten och se om det funnits någon aktivitet på plats.

Om det visar sig vara äkta vapen, kommer man då att matcha dem mot kulor och tomhylsor som hittats vid skottlossningar?

– Om man kan få den knytningen på det har man en del skjutningar genom det sista året, så det är klart att man tittar på det här, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till SVT Västnytt.

De båda vapenfynden utreds av respektive inrebefäl i polisenheterna Hisingen och Nordost.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet