Skatteverket godkände barnäktenskap. Foto: SVT

Barnäktenskap godkändes av Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Ett äktenskap mellan en 14-årig flicka och en 21-årig man godkändes förra året av svenska myndigheter. Först när relationen anmälts till socialstyrelsen beslöt skatteverket att annullera äktenskapet.

Det var socialjouren i Göteborg som hade den första kontakten med det unga asylsökande paret där mannen uppgav sig vara gift med flickan, som bara var 14 år. Trots att äktenskap med barn under 15 år inte erkänns i Sverige beslutade socialjouren ändå att placera dem tillsammas i en lägenhet i en kommun i Västsverige avslöjade Ekot.

– Har man rest tillsammans med en person som uppges vara  maken och om det upplevs som tryggt  så får  vi kanske göra den bedömningen i det första  skedet att det är så tryggt det kan vara, säger Ragnhild Ekelund, enhetschef på socialjouren i Göteborg.

– Oftast är de här barnen väldigt trötta och det enda de vill är att sova.

Men de vill kanske inte sova i samma säng som en äldre man?

– Nej, det kan vara så, men det kan också  vara så att det är det enda som är tryggt när ingen pratar deras språk. Rätt eller fel, men det kan vara en trygghetsfaktor också.

Felaktigt beslut

När paret fick uppehållstillstånd godkändes deras utländska äktenskap av Skatteverket som bokförde dem som gifta. Men efter det att relationen anmälts till Socialstyrelsen har Skatteverket omprövat beslutet och annullerat det och 14-åringen har numera separerats från den äldre mannen.

– Det var fel att erkänna äktenskapet,  säger Tobias Wijk , expert på folkbokföring hos Skatteverket.

– Det var ett misstag, en bedömning som inte var korrekt.

Numera avslår Skatteverket alltid ansökningar om bokföring av utländska  äktenskap med minderåriga där ena parten är under 15 år.

– I dagsläget vill vi att ärendet genomgår en rättslig bedömning innan vi folkbokför äktenskapet, säger Tobias Wijk. Vi avslår ansökan och sen kan paret överklaga det i förvaltningsrätten.

Och på Socialjouren i Göteborg kommer man nu att diskutera igenom hur man ska agera i fortsättningen om ännu ett barnäktenskap upptäcks.

– Vi kommer självklart att göra mycket grundligare bedömningar nästa gång, säger Ragnhil Ekelund, enhetschef på Socialjouren.

Förra året skärptes lagarna om barnäktenskap och det går inte längre att få dispens för att gifta sig i Sverige med någon som är under 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.