Filmen Jätten tog hem tre priser på Guldbaggegalan. Foto: TT

”Jätten” – en feberdröm

Uppdaterad
Publicerad

Det blev prisregn över filmen Jätten av göteborgaren Johannes Nyholm som belönades med pris för bästa film, bästa manus och bästa mask/smink under Guldbaggegalan igår.

Vi når manusskribenten själv i en hotellobby i huvudstaden och han får där förklara varifrån manusidén kommer.

 – Det är från olika håll, bland annat en gammal feberdröm från när jag var liten där jag såg mig själv fångad i en annan kropp, säger Johannes Nyholm.

Med tre guldbaggar i hamn, för Bästa manus, Bästa mask/smink och Bästa film blev Jätten en av gårdagskvällens stora vinnare. Historien om den autistiske Rikard som vill få kontakt med sin mamma som tar hjälp av boule och en gigantisk jätte vann Guldbaggejuryns hjärta. En blandning av saga och realism som redan innan var förhandstippad favorit.

  – För min egen privata del betyder det inte så mycket. Jag kommer trumma vidare på ett filmmanus jag hållit på med ett tag, säger Johannes Nyholm till SVT.

Uppe på scenen när hela filmteamet gick upp för att ta emot priset talade producenten Maria Dahlin för allas räkning.

– Vi har mött många hinder, precis som huvudkaraktären Rikard gör i filmen. Men precis som Rikard har det inte stoppat oss. Tillsammans har vi gått vår egen väg. Tillsammans har vi berättat den historia som vi vill veta. Tillsammans har vi gjort allt och lite till för att Rikard skulle få kliva ut på bioduken och in i människors hjärta.

Efter festligheterna i Stockholm återvänder nu Johannes Nyholm till Göteborg och fortsatt manusskrivande. Denna gång handlar det om ett par som drar på tältsemester för att få en omstart i relationen men som i stället hamnar i en ond spiral av terror.

  – Det tar nog ett år till innan det är klart, men nu ska jag ta semester och gå på Filmfestivalen, säger en lättad prisvinnare.

Och där på Göteborg Film Festival kan besökarna se ytterligare alster från årets guldbaggevinnare.

  – Jag har gjort en kortfilm till startsladds-tävlingen och så har jag gjort årets Vinjettfilm, det har varit mycket slit med det, säger Johannes Nyholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.