Helene Johansson och Reino Vargengs båt sjönk i Vänern. Foto: Privat/Sjöfartsverket

Båten sjönk – räddades efter en timme i Vänern

Uppdaterad
Publicerad

I en timme låg Helene Johansson och Reino Vargeng i Vänerns kalla vatten när deras båt sjönk. – Vi fick inte panik, det är ofattbart egentligen, säger Helene Johansson.

Det var för en dryg vecka sedan som Helene Johansson och Reino Vargeng hade köpt en båt i Lidköpingstrakten och var på väg hem till Kristinehamn när båten plötsligt började sjunka, något som också nlt.se skrivit om.

– Jag såg att badbryggan var under vatten och då sade jag till Reino att 'nu älskling sjunker båten', säger Helene Johansson.

Gick snabbt

Reino Vargeng ringde SOS och sedan gick det snabbt. Enligt Helene Johansson tog det mindre än fem minuter innan båten hade sjunkit helt.

– Reino sade till SOS att ”nu är det är lite bråttom, för nu står jag med vatten upp till knäna”. Sedan var precis som i filmen Titanic, båten tippade och vi kanade ner i vattnet, säger Helene Johansson.

Hon skrattar.

– Jag är lite besviken för när båtar sjunker på TV brukar det bubbla, men nu bara gled båten ner under vattnet. Det såg löjligt ut.

Läs mer: Sjöräddningens tips vid sjönöd

Räknade torn

De lyckades rycka åt sig dynor från båten som de hängde sig över i vattnet där hård vind piskade upp vågor.

– När man låg där i vattnet var det väldigt mörkblått och så såg man de vita gässen, säger Helene Johansson

– Vi var aldrig rädda. När den känslan kom, att nu är det kört, då räknade jag tornen borta vid Lidköping som man såg i horisonten.

Fick inte panik

Vattentemperaturen var omkring 12 grader och de tappade snabbt känseln.

– Det är ofattbart egentligen, vi fick inte panik. Vi var så lugna hela tiden.

Hur kunde ni vara det?

– Man frös så att man blev alldeles konstig i hjärnan, man blev kolugn. Och så pratade vi hela tiden, räknade minuter och så.

Skrek ”Reino”

Under tiden sökte Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet tillsammans med privata båtar och flyg från frivilliga flygkåren efter paret.

– En segelbåt kom när vi hade legat där i ungefär 45 minuter. Den var ungefär 100 meter från oss. Vi skrek allt vad vi kunde men de hörde inte, det blåste för mycket.

Helt plötsligt tystnade Reino Vargeng.

– Då var jag så trött att jag inte orkade kämpa mot vågorna för att vända mig om och titta hur det var med honom. Så jag skrek ”Reino” och då svarade han och så började vi prata igen.

Sedan såg de Sjöfartsverkets helikopter, men besättningen såg dem inte eftersom de hade mörka flytvästar och kläder på sig.

– Då tänkte jag ’nej, de ser oss inte’, men sedan tänkte jag ’ så får du inte tänka’ och så började vi räkna igen. 1x1, 2x2…

Tårarna rann

En timme efter att larmet kom hittade Sjöfartsverkets räddningshelikopter paret och kunde vinscha upp dem. I Sjöfartsverkets rapport står det: ”De nödställda är nedkylda, men välbehållna”.

– Då var jag så himla trött att jag inte ens orkade vinka. När jag kom in i helikoptern var jag så glad att tårarna rann.

Det enda Helene Johansson hade fått med sig från båten var ett par solglasögon som hon hade köpt billigt i Turkiet. Hon hade, under tiden i vattnet, tappat det hon tagit med sig men glasögonen hade hon haft på sig hela tiden. Inne i helikoptern lyfte mannen som hade hjälpt henne på glasögonen och frågade hur hon mådde.

– Då pussade jag på honom och sade 'ut och rädda Reino'! När Reino kom upp och satte sig bredvid mig och huttrade, då var det helt fantastiskt.

De fördes till sjukhus. Då var Helene Johanssons kroppstemperatur 35,4 grader.

Ny båt

Det är en dryg vecka sedan det hände. Helene Johansson och Reino Vargeng har pratat mycket om det som har hänt och kan nu skratta åt det. Under måndagen fick de besked från försäkringsbolaget om att båten som sjönk inte kommer att bärgas. Det betyder dock inte att det inte blir något mer båtliv för deras del.

– Vi ska åka och titta på en ny båt på torsdag, en likadan båt som den som sjönk. Förutom då att vi nu ska ha lysande fendrar som syns och en sådan där personlig nödsändare, PLB heter det, som skickar iväg en signal till SOS om var man är när det händer något. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.