Foto: TT

Bättre än väntat av Volvo

Uppdaterad
Publicerad

Fordonstillverkaren AB Volvo ökar vinsten mer än väntat i fjärde kvartalet, och lönsamheten stiger.

– Vi är mer flexibla, säger vd Martin Lundstedt.

Volvos lönsamhet ökar och det finns flera förklaringar till det, enligt Martin Lundstedt.

– Vi har en bättre underliggande verksamhet. Vi har jobbat med våra kostnader, och vår förmåga att möta svängningarna i till exempel Nordamerika har ökat, säger han till TT.

Den justerade rörelsemarginalen landande i fjärde kvartalet på 6,9 procent, jämfört med 5,7 procent året innan. Också för helåret 2016 steg marginalen. Att förbättra lönsamheten har varit en central fråga för Volvo.

Bolaget har nu avslutat det stora omstruktureringsprogram som skulle sänka kostnaderna med 10 miljarder kronor om året.

– Det finns alltid fortsatta saker att ta i, men det stora programmet är avslutat. Nu går vi mer in i en fas med fokus på våra affärsområden och olika varumärken, och att förbättra utifrån det, säger Martin Lundstedt.

Högre vinst än väntat

Volvo redovisar en vinst före skatt på 6 358 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016. Det kan jämföras med en vinst på 3 901 miljoner kronor samma period året före.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 5 770 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning. Aktien tar också ett rejält skutt upp efter morgonens rapport. Kort efter att börsen har öppnat är Volvo upp 6,4 procent.

Omsättningen uppgick till 82 559 miljoner kronor, jämfört med 79 636 miljoner kronor ett år tidigare.

Antalet lastbilsleveranser föll i fjärde kvartalet till 50 489, från 56 198 under samma period föregående år. Nettoorderingången steg dock till 53 950 från 49 088 föregående år.

Nedgång i Nordamerika

I Nordamerika sjönk omsättningen med 40 procent under 2016, jämfört med föregående år. Det berodde på en kombination av att lastbilsmarknaden minskade och att det skedde en lageravveckling ute i försäljningsledet, enligt vd:n.

– En sådan utveckling kommer vi inte att se i år. Det kommer successivt att plana ut för att gradvis öka något igen, säger Lundstedt.

Marknaden i Europa har gått åt motsatt håll och Volvo tror att försäljningen 2017 kommer att ligga runt 300 000 lastbilar.

– Det är positivt både för Volvo som bolag, att våra kunder har en bra verksamhet, men också för våra anställda i Europa.

Martin Lundstedt ser vissa tecken på ökad efterfrågan i Asien när det gäller anläggningsmaskiner, en verksamhet som pressats hård och omgärdats av försäljningsrykten i flera år.

”Volvo CE fortsätter att ta marknadsandelar i sina kärnsegment – grävmaskiner, hjullastare och ramstyrda dumprar – och under det fjärde kvartalet vände utvecklingen till det positiva med maskinleveranser som ökade med 19 procent jämfört med året före”, skriver Lundstedt i en kommentar.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 3:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:00 kronor per aktie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.