Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever och lärare är besvikna på att politikerna säger nej till att ge pengar till deras studieresa. Starta klippet för att höra av eleverna tycker. Foto: Elin Johansson/SVT

Bengtsforselevernas studieresa till Auschwitz blir inte av – politikerna sa nej

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren tar sista årskullen på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors studenten. Skolan tänkte söka pengar till en studieresa till koncentrationslägret i Auschwitz och ville att kommunen skulle stå som garant i väntan på besked – men politikerna sa nej.

– När det kommer ett mejl samma dag det ska fattas beslut, så kan man inte använda kommunala medel, säger Anders Forsberg (M) ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Det var i februari som lärare på skolan skickade ett mejl till utbildningsförvaltningen där de skrev att skolan ville anordna en fyra dagar lång studieresa till Polen som bland annat innehöll ett besök vid koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Skolan planerade att ansöka om 123 000 kronor från Olof Palmes minnesfond, men i väntan på att få stipendiet ville de låna pengar av kommunen. 130 000 kronor ansökte de då om i kommunalt bidrag.

Men kommun gick inte med på att låna ut pengarna, vilket Dalslänningen tidigare rapporterat om.

– Det är beklagligt och tråkigt när vi har ett gäng elever som vill göra denna resa som är otroligt viktig just för att ta del av mänsklighetens värsta brott i historisk skildring. Det säger man nej till i denna kommun, säger Simon Bjaaland, lärare på Strömkullegymnasiet.

Fallit mellan stolarna

Det är inte första gången som sistaårseleverna på skolan åker på studieresa. Vid flera tidigare tillfällen har kommunen bekostat resorna.

Men enligt kommunen kom ansökan för sent den här gången. Hade den kommit tidigare under budgetarbetet kunde utfallet blivit ett annat.

– Det är mycket möjligt, om det hade visat sig varit välplanerat och välunderbyggt att de gjort ett skolarbete med målet att det skulle vara en studieresa. Nu har vi inte fått det beskrivet att så var fallet, säger Anders Anders Forsberg (M).

Samlas in pengar

Irritationen över kommunens beslut har spridit sig i Bengtsfors. Jonna Wikman och Angelica Lundin är lärare på grundskolan Bengtsgården och har nu startat en insamling för få ihop pengar till studenterna.

– Vi har startat denna insamling för vi tycker att eleverna ska få åka på denna resa. Det är viktigt att eleverna får ta del av en av historiens största brott mot mänskligheten, säger Jonna Wikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.