Foto: ADAM IHSE / TT

Skara stoppar Berts studentboenden

Uppdaterad
Publicerad

Skara kommun stoppar Berts planer på att göra om villavagnar avsedda för asylsökande till studentboende. Nu säger Bert att han fått nog av kommunens motarbetande – och ska flytta.

– Det är helt sjukt att de delar upp människor på det här sättet.

Bert Karlsson är rasande när han pratar om att Skara kommun stoppar hans plan på att hyra ut 21 villavagnar, som tidigare var avsedda för asylsökande, till studenter från hästutbildningen på Axevallatravet.

Bert Karlsson

Berts bolag Stora Ekebergs resort AB har varit en av två möjliga leverantörer till en upphandlingen med Naturbruksförvaltningen. Skulle de få kontraktet skulle det innebära att bolaget får cirka 730 000 kronor om året, eller närmare tre miljoner kronor för hela perioden som är från den första augusti 2017 till den 15 juni 2021. 

Kräver ny detaljplan

Men dessa planer verkar inte realiseras för Berts bolag. Kommunen kräver ett nytt bygglov och en ny detaljplan för vagnarna, eftersom de nu har ett nytt syfte. Denna process tar dock flera månader, och det skulle innebära att kontraktet går till Skara sommarland, ett bolag som Bert Karlsson inte längre äger.

– Jag får hyra ut till invandrare, men jag får inte hyra ut till studenter. Det här är ju absurt, säger Bert Karlsson.

Ett av kommunens argument är att resurssvaga personer inte ska bo i villavagnar. Men det är inte ett argument som Bert Karlsson köper.

– Det är en skandal. I Skara tycker man alltså att invandrare kan bo sämre, säger han.

Annan verksamhet

Björn Salgren (S), byggnadsnämndens ordförande i Skara, säger uppgivet att allt grundar sig i beslutet att villavagnarna ska användas för att avlasta flyktingboendet.

– Bygglovet han har fått är väldigt specifikt, det skrevs mitt under flyktingkrisen, säger han.

Studentboende är en helt annan verksamhet, menar Björn Salgren, och säger att placeringen av elever så nära flyktingboendet inte är optimalt.

– Det är inte vagnarna i sig som är bekymret, utan det är placeringen vi har funderat på, säger han.

Flyttar från Skara

Men Bert Karlsson säger att han har fått nog. Nu tänker han flytta både sig själv och sitt bolag från Skara till Lidköping.

– Jag kan inte vara kvar i en stad som hela tiden motarbetar mig. I Lidköping gör de allt för att hjälpa till. I Skara gör man allt för att stjälpa, säger han.

Men Björn Salgren tar kritiken med ro.

– Det mesta som inte blir som han har tänkt sig ser han som ett motarbetande. Han får tycka det helt enkelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet