Bert Karlsson trotsar Skara kommun och inviger sina nya reklamskyltar utan bygglov. Foto: TT/Privat

Berts vrede: Skara kommer att gå under

Uppdaterad
Publicerad

Idag inviger Bert Karlsson sina omstridda skyltar med Carola och Herreys. Trots att han inte har bygglov. ”Den här kommunen kommer att gå under på grund av all jävla dumhet” säger han till SVT.

SVT Nyheter Väst har tidigare skrivit om storbråket mellan Bert Karlsson och Skara kommun.

Bråket handlar om att Bert Karlsson tänker sätta upp stora skyltar på fasaden till Music factory-huset i Skara. Skyltarna visar Carola och Herreys och symboliserar enligt Bert Karlsson framgångssagorna som utspelat sig i staden genom hans egen förtjänst.

Bert Karlsson

Läs också: Bert Karlsson i bråk med kommunen.

Skyltarna är 4 x 4 meter stora och kommunen har hittills sagt blankt nej. Först försökte Bert Karlsson få ett permanent bygglov vilket avslogs. Sedan dess har han ansökt om ett tillfälligt bygglov.

Bryr sig inte om tillstånd

Det är under behandling men Bert Karlsson tänker inte invänta beslutet.

– Nu skiter jag i vad de tycker. Jag kör ändå, säger han till SVT Nyheter Väst.

Enligt Bert Karlsson är han konstant motarbetad av Skara kommun. Han radar upp en rad exempel på händelser när han anser att kommunens politiker och tjänstemän direkt har motarbetat honom.

– Jag känner mig så in i helvete illa behandlad, säger han.

Nu tänker han sätta hårt mot hårt.

– Civil olydnad är det enda som biter på den här typen av människor. Och de kommer att få ångra sig. Alla som har satt sig upp mot mig genom åren har fått ångra sig, säger han.

På vilket sätt kommer de att få ångra sig?

– Jag kommer att granska dem och avslöja allt vad de har för sig, det är mycket jag kommer att dra fram i ljuset.

Bland annat hävdar Bert Karlsson att det finns en utbredd vänskapskorruption i Skara som han kommer att avslöja.

”Folket får avgöra”

I ett reklamblad Bert Karlsson skickat ut bjuder han in till fest under onsdagseftermiddagen och Skaraborna ska bjudas på kaffe och tårta till invigningen.

I reklambladet skriver han att vill fråga Skaraborna om det är rätt eller fel att sätta upp bilderna ”som beskriver Skaras schlagerhistoria”. Om Skaraborna säger nej tänker han plocka ner dem, inte annars.

”Men då kommer han heller aldrig mer att engagera sig i den här stan”, står det.

Skaraborna kommer att få rösta genom att maila Bert.

– Hittills har jag fått några hundra mail. Ungefär 80 procent är positiva till bilderna så det är tydligt att jag har folket med mig, säger han.

Björn Salgren, (S), är ordförande i byggnadsnämnden i Skara. Han förnekar att kommunen systematiskt skulle motarbeta Bert Karlsson.

– Han kanske upplever det så eftersom han ofta inte söker tillstånd i tid och därför inte får som han vill. Han tycker väl inte att saker går snabbt nog.

Varför vill ni inte ha skyltarna?

Vi sa nej till permanent bygglov eftersom bygglovet handlar om utsmyckning i sig, inte just de aktuella skyltarna. Det hade betytt att han senare hade kunnat byta ut bilderna mot precis vad som helst.

”Andra bygglovsansökningar blir lidande”

Enligt Björn Salgren kommer det att bli sanktionsavgifter om skyltarna sätts upp innan den tillfälliga bygglovsansökan har prövats. Men Bert Karlsson struntar i det, säger han till SVT Nyheter Väst.

– Det är tråkigt att personer med pengar kan ta sig friheter som vanliga medborgare inte kan göra, säger Björn Salgren.

I största allmänhet beskrivs bråket som mycket olyckligt.

– Det här stjäl kraft och energi från Byggnadsnämnden och förvaltningen. Tyvärr drabbar det här vanliga Skarabor som får vänta längre på sina bygglovsansökningar, säger Björn Salgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet