– De här pedagogerna måste få stanna kvar på skolan, de måste få den hjälp de behöver och en högre lön. Jag hoppas att vi kan stoppa det som händer, säger Zahra Kadhum. Foto: SVT

Besvikelse efter politikernas besked

Publicerad

Föräldrar som engagerat sig efter lärarflykten på Fjärdingskolan hade velat se tydligare åtgärder från politikerna.

– Vi är fortfarande oroliga. De har inte gjort någon plan för att behålla lärarna som sagt upp sig, säger föräldern Abdifatah Roble.

Zahra Kadhum är en av föräldrarna som engagerat sig. Hon har en dotter som går på Fjärdingskolan i Borås. Förra veckens besked att tolv lärare säger upp sig från skolan gjorde henne orolig. Hon frågade sig vad som nu skulle ske med hennes dotters skolgång. På fredagen deltog hon i det krismöte, som på föräldrarnas initiativ, ägde rum på skolan. Efter mötet var hon med och bildade en föräldraförening. Tillsammans med andra föräldrar har hon också skrivit en debattartikel i Borås tidning.

I måndags kallade kommunalråden i Borås till presskonferens efter den debatt som varit kring lärarlöner och arbetsbelastning på grundskolor i Borås. Det som presenterades var bland annat att förstelärarreformen permanentas samt att kommunen tillsätter en arbetsgrupp. Gruppen ska ledas av kommunchefen och ska före årsskiftet presentera en långsiktig plan för grundskolan i Borås. Planen ska innehålla förslag på lösningar för personalförsörjning, arbetsvillkor och lönebildning.

Borås skolor

– Jag kände mig besviken. Jag förväntade mig något mer konkret som gör att lärarna ändrar sig och är kvar på skolan, säger Zahra Kadhum.

”En stor förlust”

Läraren Linda Abrahamsson var en av de tolv lärare som sa upp sig förra veckan. Även hon är besviken på åtgärderna som presenterats. Hon tycker att kommunen bara fokuserar på insatser på lång sikt.

– De har tydligt visat att de inte ska göra något för oss. Då är det bara att söka sig till kranskommunerna, säger hon.

Men är det inte bra att de tillsätter en grupp?

– Det kan säkert vara bra på lång sikt. Men för att det inte ska vara total kris på Fjärdingskolan behövs det göras något nu.

Det besked som gavs angående Fjärdingskolan var att ledningen ska få hjälp med rekryteringen av de vakanta tjänsterna. Dessutom ska lärarna på skolan få stöd i form handläggning och eleverna stöttas av elevvårdsteamet ska.

Zahra Kadhum berättar att hon kommer att kämpa vidare tillsammans med de andra i föräldraföreningen. Hon tycker att det är kortsiktigt att låta lärarna gå.

– Det är en stor förlust för Borås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet