Det behöver inte vara många eller dyra klappar i tomtens säck för att det ska bli julstämning. Foto: TT

Billig jul kan bli fin ändå

Uppdaterad
Publicerad

Julen behöver inte vara en stressutlösande pengaslukare, inte ens för den som har barn. Tvärtom går det utmärkt att skapa julstämning utan dyra paket och hemrullade köttbullar.

– Man ska verkligen inte skuldbelägga sig, säger Eva Ossiansson, lektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet.

Snart är det jul. En högtid som ofta förväntas innehålla dignande julbord och ett ljusbeprytt barrträd ovanpå ett berg av julklappar. Alla har inte råd med det, men det kan bli en fin jul ändå, enligt Eva Ossiansson, lektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet.

– Äkta julkänsla är inget man kan sälja, det skapar vi själva genom ritualer. Man kan göra julklappar till en enklare historia och fokusera på det man äter tillsammans och man kan ha enklare julklappslekar eller något symboliskt, säger hon.

Mycket shopping

Men det är inte alltid helt lätt att bortse från att jul och konsumtion ofta är tätt sammankopplade. Julhandeln brukar slå rekord varje år, årets julklapp – som utses av Hui research som i sin tur ägs av branschorganisationen Svensk handel – var VR-glasögon som kan kosta allt från ett par hundralappar till tiotusentals kronor. Samtidigt blir readagarna black friday och cyber monday allt större i Sverige.

Incitamenten för att spendera pengar finns där, men allt som handeln vill ska bli juligt går inte hem hos konsumenterna.

– Även om man försöker ändra oss och få oss att konsumera vissa saker väljer vi ändå att dricka vår julmust snarare än köpa en annan läskedryck som någon annan tycker vi ska dricka. Så vi är alla medskapare och delägare i varumärket julen, säger Eva Ossiansson.

Rent samvete

Trots det behöver inte den som inte kan, vill eller orkar ordna den typ av jul som ofta visas upp i reklamen ha dåligt samvete för det.

– Man kan skapa egna traditioner och bestämma sig för att göra något tillsammans så det inte bara blir fokus på grejer. Naturen kostar ju ingenting, även om vädret är som det är här, säger hon.

Att ta kontroll över julbordet kan vara en sådan sak – att alla gäster tar med sig den maträtt de tycker är roligast att äta eller tillaga. Att ordna jullekar eller bestämma på förhand hur mycket eller lite pengar var och en lägger på presenter är en annan.

– Man ska verkligen inte skuldbelägga sig, har man inte tid finns jättebra köttbullar att köpa. Man måste inte ha tio sorters sill, det fungerar utmärkt med en sorts sill och ett kokt ägg. Det är ofta samvaron och de man delar den här maten med som blir viktigare än något annat, säger Eva Ossiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.