Länsstyrelsen i Västra Götaland fokuserar på tre arter som man vill bli av med; parkslide, spansk skogssnigel och sjögull. Foto: TT

Biolog varnar för främmande arter

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar på stor utbredning av främmande arter i Västra Götaland.

– En del av dem kan orsaka stora problem för naturen och människan och bör bekämpas, säger biologen Anders Bergström.

I rapporten från Länsstyrelsen har 27 främmande arter identifierats i Västra Götaland. En del av dem kan orsaka stora problem för naturen och människan och kallas invasiva arter och bör bekämpas, enligt Anders Bergström, biolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Många av de främmande arterna har flyttat in från sydliga delar av Europa och har svårt att klara kalla svenska vintrar, som till exempel den spanska skogssnigeln, säger Anders Bergström. 

– Men som följd av de pågående klimatförändringarna med mildare vintrar kommer problemen med främmande arter i vår natur att öka, säger Anders Bergström.

Länsstyrelsen i Västra Götaland fokuserar på tre arter som man vill bli av med; sjögull, parkslide och spansk skogssnigel.

Sjögull – vacker men farlig

Den gula blomman sjögull växer i sjöar och vattendrag och påminner om den gula näckrosen. Den är vacker och ser inte alls farlig ut.

– Den är fin, men det är också en del av problemet. Folk tar gärna med sig vackra växter från utlandet och sen sprider de sig okontrollerat.

– Problemet är att den kan påverka hela ekosystemet i de sjöar där den växer. Det blir fort tjocka mattor av sjögull som skuggar ut solljuset för andra arter och där den brett ut sig går det varken att bada eller åka båt.

Det är bara ett fåtal kommuner i länet, Borås, Orust och Ulricehamn, som uppger att de har problem med sjögull.

Men ni varnar ändå för denna blomma?

– Ja, ju snabbare man upptäcker den och gör insatser mot den, desto snabbare blir vi av med den.

Tror du att den går att utrota helt?

– Ja, det finns förhoppningar om att utrota den.

Parkslide förbjuden i Storbritannien

Parkslide är en buske som förr även såldes som trädgårdsväxt i många plantskolor. I Storbritannien beskrivs hur arten växer genom grunden och in i hus och numera är det flera banker som är restriktiva med lån till hus som ska byggas på en tomt där det finns parkslide.

– Rötterna har sådan växtkraft att de kan växa igenom asfalt och betong och skada dräneringar och byggnader. Den är väldigt svår att bli av med eftersom rötterna växer flera meter djupt och skjuter nya sidoskott på uppåt sju meter.

Parkslide växer i 35 kommuner i Västra Götaland och på enstaka platser, till exempel längs Viskan, har den rapporterats ta över och dominerar totalt längs stränderna.

I Storbritannien är det förbjudet att sälja parkslide, och Anders Bergström anser växten så besvärligt att han vill ha ett förbud även i Sverige.

Avliva så många som möjligt

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel, är en främmande art med stor spridning i länet. Den kan orsaka stora skador i odlingar och trädgårdar och det är också risk för att den konkurrerar ut inhemska arter av sniglar och ska därför bekämpas.

– Enklast är att plocka och avliva så många som möjligt, säger Anders Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.