Foto: SVT

Blåsten stör tåg och bilar i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindbyar med hastigheter på upp emot 20 meter per sekund har ställt till problem på flera ställen. Nedfallna träd och blåst har stoppat tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad. Även väg E45 är drabbad.

Vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen blev vindarna så kraftiga att en reklamskylt blåste ned på körbanan på väg E45 i höjd med Älvängen, riktning mot Göteborg. Ett körfält fick stängas av för att rensa upp på platsen.

Tidigare under dagen hindrade nedfallna träd och blåst tågen mellan Uddevalla och Strömstad.

– Träden är åtgärdade men på grund av den kraftiga blåsten så ställs tågtrafiken in på sträckan Uddevalla – Strömstad. Jag förmodar att bussar kommer att ersätta, säger Agneta Eklund, presskommunikatör vid Trafikverket.

Senare under dagen tog Trafikverket beslutet att helt ställa in tågtrafiken under resten av dagen på grund av de starka vindarna.

– Vi kommer att åka och göra en felsökning när vindarna har minskat i kraft, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket. Vi beräknar att trafiken åter är igång under onsdag morgon.

Tågstoppet berör både pendlare mellan Uddevalla och Strömstad och mer långväga resenärer som bokat biljetter på SJ:s snabbtåg mellan Strömstad och Stockholm. Buss ersätter på sträckan och tågen vänder i Uddevalla.

Nedblåsta träd

Från flera håll rapporteras också strömavbrott och nedfallna träd över vägar.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling längs hela Sveriges kustband och Vänern. Det kommer under dagen att blåsa sydväst eller väst 15-20 meter per sekund i Västsverige.

– Just nu är det västra Götaland och delar av ostkusten som drabbas mest av vinden. Men det är många av våra stationer runt om i landet som rapporterat om kraftig blåst, säger Sandra Andersson vid SMHI.

– Det kommer fortfarande att vara ganska blåsigt också under onsdagen, säger Sandra Andersson.

Tipsa oss!

Är du på plats? Har du bilder?

Mejla: vast@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.