Blockpolitiken allt mer ovanlig i kommunpolitiken. Foto: SVT

Blockpolitiken död i varannan kommun

Uppdaterad
Publicerad

Fällda budgetar och oheliga allianser. Drygt två år in i mandatperioden präglas många av Västra Götalands kommuner av politisk instabilitet.

Den förste januari 2017 tog alliansen över makten från de rödgröna i Alingsås efter att Sverigedemokraterna utnyttjat sin vågmästarroll och fällt de rödgrönas budget. 

– Jag är i grunden nöjd över att vår budget blivit gällande men det kommer inte att bli enkelt att ta över, utan det blir en utmaning i det här parlamentariska läget, sade Daniel Filipsson (M) då. 

Om SD väljer att inte stödja era förslag, vad händer då? 

– Ja, då kan det bli problematiskt naturligtvis. Det är så den här mandatperioden har sett ut. Då är det upp till oss att försöka hitta andra lösningar. 

Allt fler samarbetar över blockgränser 

Alingsås är inte ensamma om att ha sett maktskiften under mandatperioden. Det samma har skett i Ulricehamn och Tranemo där man istället valt att försöka hitta ett gemensamt styre över blockgränserna.   

Just minoritetsstyrena är känsliga men Alingsås tillhör alltså fortsatt de 10 av 49 kommuner i Västra Götaland där man har valt att hålla samman de politiska blocken och försöker styra i minoritet. Samtidigt är det nu 27 kommuner som styrs blocköverskridande. Ofta i konstellationer som kan upplevas märkliga när de ställs mot det politiska samtalet på riksnivå. 

Enligt David Karlsson, universitetslektor på förvaltningshögskolan i Göteborg, är dock samarbete naturligt i vårt parlamentariska system men han påpekar att det kan bli komplicerat.  

– Exempelvis med partier som ligger långt ifrån varandra på vänster/höger-skalan som har stora oenigheter om viktiga politiska frågor. Då krävs det stora kompromisser för att det ska fungera, säger David Karlsson. 

I ett flertal kommuner återfinns också den typen av samarbeten. I Karlsborg samarbetar Socialdemokraterna med Moderaterna. I Kungälv styr Liberalerna med Vänsterpartiet. Något som Kungälvsliberalen Elisabeth Mattsson menar kom till för att bland annat undvika situationen i Alingsås. 

– Det var därför vi gjorde en sådan bred satsning i Kungälv, för vi har haft samma problem där. Där budgetar har fällts och vi får gå tillbaka och göra om, och göra om. Det leder ingenvart och händer ingenting då, säger Elisabeth Mattsson (L).   

Samarbeten kan göra det svårt för väljare 

David Karlsson menar att blocköverskridande samarbeten alltid har funnits men att det har blivit vanligare på senare år.  

– Vi har fler partier än förr, vi har lokala partier som rör om i grytan och så har vi Sverigedemokraterna som de övriga etablerade partierna fortfarande inte vill samverka med så det har blivit svårare att få till styren, säger David Karlsson. 

När partierna går samman kan det också skapa problem för väljarna eftersom det ofta kan vara svårt att veta vem som egentligen styr i kommunen.  

– Det är inte alltid så lätt. Det är inte säkert att kommunerna själva är överens om vem som styr. Är det oklarheter om vem som styr kan inte väljarna ta sin roll som ansvarsutkrävare på valdagen, säger Daniel Karlsson. 

Hur kommunerna styrs:

Det kan vara svårt att säga säkert exakt vilka partier som styr i en kommun. Det beror på att det kan ske med olika former av överenskommelser som inte behöver vara formella beslut. Vi har utgått från Sveriges kommuner- och landstings uppgifter och uppdaterat dem med samtal till kommunerna. Vid oklarheter har vi utgått från om partierna har lagt gemensam budget och/eller delar på styrande poster. 

Kommuner som styrs i majoritet inom blockgränser 

Dals-Ed 

Grästorp 

Hjo 

Lidköping 

Sotenäs 

Tanum 

Tidaholm 

Trollhättan 

Uddevalla 

Vårgårda 

Åmål 

Öckerö 

Kommuner som styrs i minoritet inom blockgränser 

Ale (Kan också bedömas som blocköverskridande. De rödgröna stöds av Aledemokraterna, ett lokalt parti som bildades av tidigare moderater.)

Alingsås 

Bollebygd 

Borås 

Göteborg 

Mariestad 

Partille 

Skövde 

Stenungssund 

Töreboda 

Kommuner som styrs blocköverskridande 

Bengtsfors 

Essunga 

Falköping 

Färgelanda 

Gullspång 

Götene 

Herrljunga 

Härryda 

Karlsborg 

Kungälv 

Lerum 

Lilla Edet 

Lysekil 

Mark 

Mellerud 

Munkedal 

Mölndal 

Orust 

Skara 

Strömstad 

Svenljunga 

Tibro 

Tjörn 

Tranemo 

Ulricehamn 

Vara 

Vänersborg 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.