Utställningen på Götaplatsen kommer åka vidare till Malmö och Stockholm. Foto: Mats Melin

Blodfärgade skor symboliserar mördade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

På Götaplatsen i Göteborg står hundratals blodfärgade skor uppställda under lördagen. De ska symbolisera hur kvinnor mördas i Mexiko.

– För en kvinna är det farligt att bo i Mexiko, säger universitetsläraren i Göteborg Edme Dominguez.

Hon vandrar omkring bland skorna som står uppställda på Götaplatsen i Göteborg och berättar för förbipasserande om det dödliga våldet som drabbat tusentals kvinnorns liv i landet hon föddes i. På en skylt står det siffror från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) som säger att 6.488 kvinnor mördades i Mexiko mellan år 2013-2015 och att Mexiko 2014 var på första plats i världen angående våld mot kvinnor.

– Våldet drabbar alla typer av kvinnor i landet, men underklassen är såklart mer sårbara, säger Edme Dominguez.

Bara skorna hittades

Det är 400 skor som står uppställda, alla är målade i blodrött. Utställningen är internationell men lokalt målar man sina egna skor. Utställningen skall efter Göteborg flyttas vidare till Malmö och Stockholm.

– På 90-talet mördades hundratals kvinnor i norra Mexiko vid gränsen till USA och många gånger var det bara skorna som man hittade när kvinnorna hade förts bort. Det är grunden till utställningen, säger Edme Dominguez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.