Nu går bussen upp för den branta backen på Tycho Brahes gata. Foto: SVT

Boende blir bussade uppför backen

Uppdaterad
Publicerad

De boende vid Tycho Brahes gata i Bergsjön i Göteborg har länge behövt gå upp för en lång och besvärlig backe när de ska hem från spårvagnshållplatsen. Efter en lång tid fick Käthe Sjödal, boende på gatan, igenom sin vilja – en busslinje som går upp för backen.

– Jag till kommungubbarna: Köp en bärkasse full med mat, sen går ni av Galileis hållsplats och går upp.

I juli i år har Käthe Sjödahl bott på Tycho Brahes gata i 25 år. Hennes vistelse där har inte gått omärkt förbi. Hon har varit drivande i arbetet med att se till att Västtrafik satte in en extra busslinje som går på tidtabell och som går från busshållplatsen nere i dalarna, upp till höjderna där många bor. 

Både Käthe Sjödahl, andra resenärer och förare gillar linjen som underlättar för både unga och gamla. En frihet, för alla tycker Käthe Sjödahl, som precis som många andra äldre inte längre kör bil, men ändå vill kunna röra sig fritt.

– Jag får inte köra bil längre för mina barn, och inser själv att jag inte ska köra bil längre, och det gör jag inte. Men jag kör permobil, och det är roligt, säger Käthe Sjödahl och ler.

Vill ha fler turer

Nu vill de boende bara ändra på en sak till, och det är att bussarna ska gå fler och senare turer. Den sista bussen går klockan 18.00, och det menar Käthe Sjödahl kräver ett nytt engagemang.

– Jag vet ju att det lilla var och en av oss gör har betydelse. Ser vi ett behov någonstans, vem ska vi vänta på att göra det? Man måste börja med sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.