Julia Willén, som bor på Pennygången, tycker att Stena Fastigheter hycklar. Foto: SVT

Boende på Pennygången rasar mot Stena

Uppdaterad
Publicerad

Lyxrenoveringar och hyreshöjningar med 60 procent – det fick de boende på Pennygången att gå i taket 2012. Men trots att Stena fastigheter backade gör fastighetsbolaget idag, fyra år senare, precis det man lovade att inte göra: renoverar och höjer hyrorna. Det hävdar Nätverket Pennygångens framtid.

– De bryter de överenskommelser som vi menar att vi hade med Stena, säger Mattias Axelsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen

2012 avlöste protestmötena och demonstrationerna varandra på Pennygången i Göteborg. Stena Fastigheter ville renovera de slitna fastigheterna och höja hyrorna med cirka 60 procent. De boende rasade och konflikten gick hela vägen upp i hovrätten. Men trots att både Hyresnämnden och Svea hovrätt gick på Stena fastigheters linje och gav klartecken till de omfattande renoveringarna, valde fastighetsbolaget att backa.

I dialog med de boende fastställdes istället en grundnivå – varsamma renoveringar och hyreshöjningar på måttliga 14 procent. Utöver grundnivån kan sedan hyresgästerna gör olika standardhöjande tillval, vilket naturligtvis gör att hyran sticker iväg ytterligare.

”Det är hyckleri”

Nyligen har Stena Fastigheter lanserat ett nytt koncept, pluslägenheter. När en lägenheter står tom kan den renoveras upp till en standard som ska motsvara en nybyggd lägenhet.

Det här har fått flera av de boende som är engagerade i Nätverket Pennygångens framtid att ånyo protestera.

– Stena är ett privat företag, de vill göra vinster. Vi är helt medvetna om det. Men problemet med det här som jag ser det är att de går ut och säger de har lyssnat på hyresgästerna – de har ju fått en massa goodwill av det här – och sedan försöker de bakvägen göra någonting annat, säger Julia Willén, ensamstående mamma som bor i en av de orenoverade lägenheterna med låg hyra.

Hon och flera andra boende som SVT Nyheter Väst talat med har själva sett hur de lägenheter på Pennygången som Stena lagt ut på Boplats renoverats upp med hyreshöjningar som följd.

– Det är hyckleri, det är verkligen hyckleri, säger hon.

När SVT Nyheter Väst gör en sökning på Boplats hittar vi två lediga lägenheter på Pennygången. Båda är nyrenoverade med undantag för badrummen som planeras att åtgärdas senare. När även dessa renoverats landar hyreshöjningen på knappt 60 procent.

– Så fort någon flyttar ut så kommer de gå in och så lyckas de ju göra den här hyreshöjningen som vi har kämpat emot. Då blir man ju otroligt besviken, förklarar Julia Willén.

Stena tillbakavisar

På Hyresgästföreningen känner man till Stena Fastigheters nya strategi med pluslägenheter. Men möjligheterna att stoppa hyreshöjningarna är små. Stena har nämligen lagen på sin sida.

– Det Stena gör när de gör de här smygrenoveringarna är juridiskt okej. Problemet är att de bryter de överenskommelser som vi anser att vi har med Stena. Det de gör är väldigt omoraliskt för de gör om det här området och tar bort de billiga lägenheter som finns. De gör att det finns färre billiga lägenheter i Göteborg, säger Mattias Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen.

Stena Fastigheters vd Christel Armstrong Darvik säger till SVT Nyheter Väst att det är en liten falang på Pennygången som klagar. Hon hänvisar i sin tur till vd:n för Stena Fastigheter Göteborg, Agneta Kores som menar att det inte alls handlar om någon smyghöjning av hyrorna.

– Det känner jag inte alls igen utan vi har alltid varit väldigt öppna med vad vi gör och det är ju långt ifrån alla lägenheter som blir pluslägenheter, långt ifrån, säger hon.

Enligt Agneta Kores är det bara ungefär 20 procent av beståndet på Pennygången som för ögonblicket kommer att utgöras av så kallade pluslägenheter. Men det är något som kan komma att förändras beroende på hur stor efterfrågan blir.

– Det finns ett stort önskemål om att få en renoverad lägenhet och vi har ju haft en dialog med våra hyresgäster och möter de behov som vi ser finns. Vi vill kunna erbjuda olika standard och olika nivåer, då vet vi att ett område blir som bäst, förklarar hon.

När lägenheter blir tomma, är det så att ni konsekvent renoverar upp dem?

– Nej, absolut inte, det är mindre än en femtedel som renoveras upp. Mer än åtta av tio går ut på Boplats i den standard som de har.

”Riskerar bli ett område för rika”

Men Julia Willén är nu oroad över vad som kommer att hända med Pennygången på sikt. Allt fler dyra, renoverade lägenheter gör att det blir svårare att flytta inom området för de som inte har råd. Dessutom oroas hon över de sociala konsekvenserna – hon menar att Pennygången riskerar bli ett område med dyra hyresrätter för rika.

– Det här området kommer successivt att bli mycket högre medelklass. Det kommer successivt bli allt vitare, och det kommer bli mycket mindre blandat. Det vill säga att den här miljön kommer att försvinna och bli mer homogen, menar hon.

Att ni renoverar upp och höjer hyrorna med 60 procent var ju precis det många demonstrerade emot 2012, kan ni förstå att de idag är besvikna?

– Vi har en grundstandard, vi har tillval och vi har pluslägenheter som man som hyresgäst har möjlighet att välja och alla dem olika koncepten är ju förhandlade med hyresgästföreningen, menar Agneta Kores.

Man är ju orolig för att Pennygången ska bli ett område med bara dyra lägenheter. Är den oron obefogad?

– Ja, det skulle jag absolut säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.