För första gången någonsin har pallaskattungar födda och uppvuxna på Stiftelsen Nordens Ark överlevt. Nu kommer de att skickas till parker i Europa. Foto: Tom Svensson/TT

Bohuslänsk pallaskatt ut i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Pallaskattens framtid ser ljusare ut. Det centralasiatiska kattdjuret i världens parker drabbades i fjol av parasiten toxyplasmos och dog i stor omfattning.

Representanter för de europeiska parkerna träffades därefter för att hitta ett sätt för att få kattungarna att överleva och i år har tre pallaskattungekullar överlevt i världen varav en kull med fem ungar på Nordens Ark i Bohuslän.

”Jag är jätteglad att allt hårt arbete har lett till att kattungarna överlevt. Det är mycket jobb kvar för att knäcka gåtan om varför pallaskatter drabbas så hårt av toxyplasomos”, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens Ark i ett pressmeddelande.

Tre av de fem bohuslänska katterna har de senaste dagarna flyttat och skickats till Lyon, Budapest och Lodz.

Pallaskatten är nästan lika stor som en tamkatt, har korta ben och lång päls. Den är uppkallad efter den tyske forskaren Peter Simon Pallas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.