Foto: TT

Bokbussar till asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

En bokbuss som kommer till asylboenden är en idé som regionstyrelsen gillar. Under tisdagen bifölls motionen med bred politisk enighet.

– Mycket glädjande, säger Anne-Charlotte Karlsson (S) som ligger bakom motionen.

Västra Götalandsregionen har tagit emot många av de flyktingar som kommit till Sverige undan krig och förtryck. Många människor hamnar på transitplatser eller flyktingboenden runt om i regionen där det kan vara svårt att få tag på böcker.

Motionen om de regionala bokbussarna som ska betjäna bland annat flyktingboenden kommer från socialdemokratiskt håll och antogs med bred enighet i regionstyrelsen.

Underlätta integration

– För att underlätta en snabbare kontakt med samhället och en del av språket skulle ambulerande bok- och språkbussar till flyktingboenden vara en hjälp för de asylsökande, säger Anne-Charlotte Karlsson.

De regionala bokbussarna är tänkta att komplettera och förstärka de kommunala bokbussarna som redan finns och som servar bland annat äldreboenden och skolor. Motionen ska nu vidare för beslut i regionfullmäktige, varefter kulturnämnden får i uppdrag att utreda hur man tillsammans med kommunerna kan införa bok- och språkbussar i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.