Bakgrunden är att man först tillät tidningen Nya Tider att ställa ut på Bokmässan, som har temat yttrandefrihet, men efter påtryckningar från flera andra utställare som hotade med att bojkotta Bokmässan så backade man och stoppade Nya Tiders medverkan.
Tidningen har av kritiker kallats högerextrem. Detta är något som tidningen själva inte ställer upp på. Bokmässans ledning motiverade sitt första beslut med att tidningen inte delar mässans värdegrund.
Efter beslutet att porta tidningen kritiserades Bokmässans även för det beslutet av många debattörer som hänvisade till att yttrandefriheten även gäller tidningar med högerextrema åsikter, även om man inte delar dem.
Läs också: Skrämmande agerande av Bokmässans ledning.
Och i ett pressmeddelande ändrar Bokmässan sitt beslut igen och låter Nya tider åter ställa ut.
Enligt Maria Källson, vd för Bok och bibliotek beror det på att det saknades grund för deras tidigare beslut och att oavsett vad deras hållning är så kommer det juridiska i första hand.
– Det vi kan säga är att vi efter förra veckans händelse har haft en dialog med utställarna och kom fram till att vi behövde undersöka själva vad vi har för utrymme för att ta oss vidare i dialogen och det den juridiska lagen säger, berättar Maria Källson.
”Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets”
En närmare juridisk granskning av avtalsvillkoret för monterbokning ligger bakom det nya beslutet.
– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets, fortsätter Maria Källson.
En läxa för framtiden
Nu hoppas Maria Källson att fler tar tillfället i akt att komma till mässan och uttrycka sina tankar kring yttrandefrihet. Själv tar hon till sig av de senaste händelserna.
– Vi har definitivt en läxa att göra och vi kommer att bearbeta denna frågan.