Foto: TT

Bombhot mot stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Stadshuset i Göteborg utrymdes på onsdagen efter ett bombhot. En man ska ha lämnat en resväska och sagt: ”Den smäller inom tio minuter.” Polisen har hämtat in en man för förhör.

Vid klockan 08.23 på onsdagsmorgonen larmades polisen efter att en man bombhotat stadshuset i Göteborg.

– Mannen lämnade in en resväska och ska ha sagt ”bomb, den smäller inom tio minuter”, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Västra Götaland.

Enligt polisen var den misstänkte mannen iklädd luvtröja och svarta glasögon. Han försvann i riktning mot Brunnsparken.

Enligt polisen är en person hämtad till förhör.

– Han återfanns i anslutning till avspärrningarna och stämmer in på signalementet. Han är ännu inte delgiven någon misstanke, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen.

Lokalerna utryms

Polisen spärrade av Gustaf Adolfs torg och stadshuset utrymdes. De anställda på stadshuset har inte fått någon information om något uttryckt hot.

– Vi följer rutinerna helt enkelt, säger Cecilia Dahlman Eek, presskontakt för Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Väskan sköts sönder

Vid 09.20-tiden hördes en hög smäll enligt SVT:s reporter på plats.

– Vår robot ska ju skjuta sönder det här föremålet. Det är nog det som smällt, säger Thomas Fuxborg.

Det visade sig senare att det var polisen som skjutit sönder det misstänkta föremålet med en vattenstråle. Ingenting tyder på att föremålet var farligt.

Vid 10-tiden hävde polisen avspärrningarna.

– Nu drar vi oss tillbaka från platsen. Efter att det städats upp efter vattenbeskjutningen kan det återgå till normal verksamhet, säger Stefan Gustafsson.

Polisen rubricerar händelsen som olaga hot mot grupp.

”Måste agera”

Klockan 10.00 var det inplanerat att kommunstyrelsen ska ha sammanträde.

– Vi fick höra att det var något hot men förhoppningsvis är det över snart, säger David Lega (KD), kommunalråd.

Kommunalråd Jonas Ransgård (M) anser att detta i förlängningen är ett hot mot det öppna samhället.

– Vi vill ha ett samhälle där man som medborgare kan besöka rådhus och myndigheter utan att behöva passera metallbågar. Varje gång något sånt här händer så minskar möjligheten till det.

Tror du detta kan resultera hårdare bevakning?

– Det har vi redan. För 15 år sedan hade vi inte en väktare i receptionen.

Kommunstyrelsens möte är flyttat och hålls istället på Postgatan 16.

Spårvagnar kör som vanligt

Bombhotet påverkade även Västtrafik.

– Just nu är det bara 50-bussen som är påverkad, den kör en liten annan väg, spårvagnarna kör som vanligt, säger Lena Jovén, vid Västtrafiks presstjänst.

Liknande händelse förra veckan

I förra veckan fick Handelsbanken på Östra Hamngatan i centrala Göteborg utrymmas efter att en man hade lämnat kvar en resväska inne i lokalen. Väskan innehöll dock ingen bomb utan var fullproppad med bråte såsom tomburkar och gamla kläder.

Strax innan klockan 14 meddelar polisen att den gripne mannen är delgiven misstanke om olaga hot. Åklagare har dock beslutat att släppa honom efter förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.