– Det finns så många fördomar mot romer. Jag vill visa alla att vi är samma som människor från Tyskland, Indien och Frankrike, säger Svetlana Demirovic, blivande ordförande i Romani kulturförening. Foto: SVT

Boråsromer får egen lokal efter kamp

Uppdaterad
Publicerad

Romerna i Borås har länge försökt få tag på en ny lokal, men har känt sig motarbetade av både kommunen och privata hyresvärdar. Nu har de fått en lokal som invigs på fredagskvällen på den romska nationaldagen.

I lokalen på Göta hänger den romska flaggan sida vid sida med den svenska flaggan på väggen. Vid bordet sitter styrelsen för Romani kulturförening. Deras nya lokal är efterlängtad för det var inte länge sedan som de stod utan lokal och föreningsaktiviteterna var tvungna att upphöra för en tid.

– Det var inte bra för ungdomarna att vi inte hade en egen lokal, säger Nedelko Trajkovic som är ordförande Romani kulturförening.

Fick inte vara kvar

Tidigare hade man en lokal på Trandared men efter att grannarna klagat fick man leta efter en ny samlingsplats, något som visade sig vara lättare sagt än gjort enligt ordförande.

– Vi gick till tre fyra ställen. ”Inga problem” sa de. Men när vi sa att vi kommer ifrån Romani kulturförening så fick vi avslag direkt. Det tycker jag är diskriminering, säger han.

Hur kändes det?

– Det är oroligt. Vi är människor och måste respektera varandra

Grannarna på Trandared klagade på att ni är högljudda, är ni det?

– Ja, det är vi, men vi måste få dansa och sjunga för det är våra traditioner, säger Nedelko Trajkovic,

Kvinnlig ordförande för första gången

Nu ska man för första gången skapa en styrelse för kvinnor med en kvinnlig ordförande.

– Det finns så många fördomar mot romer. Romer är smutsiga, kan inte gå i skolan etc. Jag vill visa alla att vi är samma som människor från Tyskland, Indien och Frankrike, säger Svetlana Demirovic, blivande ordförande i Romani kulturförening.

Varför behövs det här för kvinnor?

– De måste städa, laga mat och tvätta. Men nej säger jag. Vi har också fritid och vi ska träffas i lokalen och fika och prata och så, säger hon.

Firar nationaldagen

Till festen på fredagskvällen förväntar Nedelko Trajkovic att över 300 personer ska komma nu när man har en lokal.

– Jag känner mig glad i hjärtat att det finns en dag där vi firar, och jag säger grattis till alla romer.

Romernas nationaldag

Firas den 8 april till minne av den första romska världskongressen i London.

Vid den kongressen år 1971 bildades International Romani Union, IRU (Romernas världsråd).

70 romska organisationer från 28 länder är anslutna till rådet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.