Foto: SVT

Hyresgäster registreras i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Göteborg som de kommunala bostadsbolagen för register över sina hyresgäster. Bolag i hela Sverige gör samma sak.

Kommunala bostadsbolag runt om i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det kan Västnytt avslöja idag. Främst handlar det om hyresgästers hälsotillstånd, men även skvaller, anonyma tips och uppgifter om hyresgäster som inte längre bor kvar.

År 2006 skrev Sverige allmännyttiga bolag, SABO, en branschöverenskommelse om vad för uppgifter privata och kommunala bostadsbolag får registrera om sina hyresgäster. Överenskommelsen skulle tillsammans med personuppgiftslagen garantera hyresgästers integritet.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Men nu, sju år senare, kan Västnytt avslöja att känsliga uppgifter om hyresgäster ändå noteras och antecknas runt om i landet. I flera fall så grova anteckningar att de bryter mot personuppgiftslagen.

Åtta av elva bolag

Genom att söka efter 170 känsliga ord i elva kommunala bostadsbolags hyresgästregister, som har gemensamt att de använder sig av samma dataprogram för sitt register – kallat fast2, har Västnytt kunnat få en unik överblick över vad bolagen noterar om sina hyresgäster.

Resultatet är tydligt. Åtta av de elva bolagen antecknar känsliga uppgifter om sin hyresgäster, i som längst 15 år.

Det handlar bland annat om sjukdomar och hälsotillstånd. Att hyresgästen till exempel är:

Dement, deprimerad, alkoholist, missbrukar, har cancer, är glutenallergiker, har stroke, har MS, har njursvikt, är spelberoende, är sjukpensionär, har handexem eller är psyskiskt sjuk.

I registren finns också personliga omdömen som: ”otrevlig kille”, ”HG var väldigt otrevlig vid samtalet”  och hyresgäst förvirrad”.

Skvaller om hyresgäster och deras vänner: ”de har massa missbrukarkompisar som springer runt där dag som natt, dom langar alkohol till ungdomar...jag vill vara anonym” , ”före detta sambo... ska numera flyttat... missbrukar...”.

Gamla brottsuppgifter: ”Han sitter i fängelse””(från 2007), ”Polisanmälan mot...” (från 2009) ”Polisen ringt angående HG” (från 1997).

Facklig tillhörighet: ”Betalat till Kommunals A-kassa”.

Tips om hyresgäster: ”Enligt X är X kriminell och utnyttjar X...”. Tipsen är ibland är anonyma:  ”Anonym person ringt.... denna person säger sig veta att 1:a handshyresgästens sambo tjänar pengar på att hyra ut för högre hyra än vad som är skäligt. Påtalar även att sambo är dömd för våldsbrott, spritsmuggling, skadegörelse med mera. Tog emot hans åsikter utan att lova eller säga vad vi gör med detta”.

”Häpnadsväckande”

Susanna Skogsberg är förbundsjurist på Hyresgästföreningen och tar uppgifterna om bostadsbolagens register på största allvar.

– Det är direkt beklämmande. Konstigt att man överhuvudtaget gör det här. Det är häpnadsväckande att det fortfarande förekommer den här typen av registrering. Det är allvarligt, säger hon.

– Det ska bara vara adekvat fakta som registreras. Och flera av dessa exempel är absolut inte adekvata.

Leif Jakobsson, (S) är ordförande för SABO, Sveriges Allmännyttiga bolag.

– Det finns sånt man får lov att registrera och sånt man inte får lov att registrera. Och det man inte får lov att registrera ska inte stå i register, säger han

Hur känns det då att de kommunala bostadsbolagen har den typen av information i sina register?

– De ska inte ha det.

Totalt hittar Västnytt hundratals känsliga uppgifter i bolagens register. Flera av bolagen säger att känsliga uppgifterna är ett misstag, eller att det är information som hyresgästen själv velat informera om.

– Vi har inget systematiskt register av massa konstigheter utan det är så att några enstaka fall har dykt upp, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden i Linköping.

– Vi registrerar inte sånt. Vi är inte till för det och vi ska inte registrera det. Det här ger mig en varningsklocka och att det här är något vi måste ta tag i och titta på, säger Kicki Björklund, vd på Sigtunahem.

– Hyresgäster ringer in för att meddela det här är för att de vill att vi ska veta det här, säger Åsa Hedenberg, vd för Huge fastigheter i Huddinge.

Varför skriver ni att någon till exempel är kriminell?

– Det är en klart otillåten notering som inte ska finnas.

Varför har den kommit dit?

– Det beror på ren okunskap.

När Västnytt i början på året avslöjade att de kommunala bostadsbolagen i Göteborg registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster, som längst i upp till tio år, polisanmäldes bolagen och Datainspektionen inledde en utredning som visade att bostadsbolagen brutit mot lagen. Nu vill Hyresgästföreningen att även de åtta bolag som Västnytt nu granskat ska utredas.

– Datainspektionen är tillsynsmyndighet och kan agera, säger Susanna Skogsberg.

När det gäller sjukdomar och hälsotillstånd är det i flera fall tydligt att informationen kommer från hyresgästen eller granne. Men det går inte att visa att hyresgästen velat att den känsliga uppgiften, som gästen delat med sig vid till exempel ett samtal, skulle registreras i bolagets dator – och sparas i flera år.

Men Västnytts granskning visar att det finns en hyresgäst i Stångåstaden i Linköping som vetat vad bolaget registrerar. I ett mail, som han skrivit och som har registrerats, går det att läsa:

”Ni har väl något register där ni kan se hur jag skött mig sedan jag flyttade till Stångåstaden”.

Det här har bolagen registrerat

Västnytt har sökt på 170 känsliga ord i elva kommunala bostadsbolags hyresregister. Ord som bland annat syftade på hyresgästens etnicitet, sexualitet och hälsotillstånd. Följande åtta bolag registrerade känsliga uppgifter om sina hyresgäster:

Alingsåshem: 25 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Huge fastigheter: 70 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Helsingborgshem: 138 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, ligger sjuk på lasarettet (från 2005), sjukpensionär, njursvikt, dement, cancer, depression, hjärnblödning, stroke, ms.

Hallstahem: 12 känsliga uppgifter. Diagnoser: cancer, spelberoende, stroke.

Staffanstorpshus: 11 känsliga uppgifter. Diagnoser: glutenallergiker, elöverkänslighet.

Sigtunahem: 14 känsliga uppgifter. Diagnoser: dement.

Stångåsstaden: 137 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, handexem, handikappad, dement, stroke, spelmissbruk.

Landskronahem: 104 känsliga uppgifter. Diagnoser: inlagd på sjukhus, dement, stroke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet