Foto: SVT

Bostadsbolag slopar inkomstkrav

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg kommer slopa kravet på inkomst. Bostadssökande ska själva bedöma om de är kapabla att betala hyran.

– Vi vill vara mer flexibla i vårt sätt att se på inkomster, säger Gunnar Ekeroth (MP), första vice ordförande i styrelsen för Framtiden AB som är koncernmoder över samtliga bostadsbolag i Göteborg.

Beslutet innebär att det gamla inkomstkravet, där en hyresgäst måste ha en inkomst som är tre gånger så hög som hyran, helt slopas. Nu blir det helt upp till den bostadsökande att själv avgöra om den är kapabel att betala hyran. Även kravet på få betalningsanmärkningar lättas: i nuläget får man som sökande ha max två, framöver blir det okej med tre.

– Alla ska behandlas på samma sätt. Det är tråkigt om du inte får en lägenhet för att du tjänar dåligt, men samtidigt är väldigt sparsam. Det ska inte vara så att du inte ska få en lägenhet för att du tjänar dåligt, säger Gunnar Ekeroth.

Nya kontrakt

I samband med beslutet vill man nu även se över regelverket kring kontraktskrivandet. I nuläget kan det vara maximalt två vuxna som är skrivna på kontraktet till en lägenhet, något Framtiden tycker är en förlegad syn.

– Det är ett sätt för oss att vara mer öppna för människors liv. Kanske vill flera kompisar dela på en lägenhet, eller ett kollektiv.

Totalt har de kommunala bostadsbolagen 72.000 bostäder. Varje år blir cirka 3-4000 lägenheter tillgängliga att söka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.