Foto: SVT

Bostadslösa barnfamiljer får inte hjälp i tid

Uppdaterad
Publicerad

Bostadslösa barnfamiljer i Göteborg får inte hjälp i tid, och Göteborgs Stad lyckas inte leva upp till barnperspektivet. Det menar stadsrevisionen som granskat kommunens arbete med bostadslösa barnfamiljer.

– Man blir ledsen, säger Lars Bergsten, ordförande Stadsrevisionen i Göteborg.

De bor på tillfälliga boenden i upp till ett år och tvingas flytta flera gånger om året. På hotell och vandrarhem bor en familj ofta i våningssängar i samma rum och delar många gånger kök och badrum med andra boende.

– Man blir ju ledsen. Det är ju ändå  ännu 1.700 barn som det handlar om. Det finns inget av de här barnen som mår bra. De går runt med resväska och platspåsar och tvingas flytta runt, i vissa fall åtta gånger på ett år, säger Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten.

Får inte hjälp i tid

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer och slutsatsen är att de inte får hjälp i tid. Enligt granskningen är barnfamiljernas placering i tillfälliga boende långa och osäkra och inte lämpliga för barn ur ett barnpersepektiv.

– Kommunen lever inte upp till bankonventionen och det är oerhört skarpt. Men det är inget som en enskild nämnd kan lösa detta utan det är kommunledningen som måste prioritera, för det är många som vill ha bostad, säger Lars Bergsten.

700 barnfamiljer saknar bostad

I Göteborg Stad är det ungefär 700 barnfamiljer som saknar bostad, en siffra som enligt Stadsrevisionen är på väg upp. Grundproblematiken är enligt Lars Bergsten bostadsbristen i Göteborg.

– Vi konstaterar att de tio stadsdelsnämnderna gör så gott de kan med att hitta tak över huvudet. Däremot tycker vi att fastighetsnämnden varit för passiva. Siffrorna på antalet bostadslösa barnfamiljer stiger hela tiden. Vi kommer att följa upp detta, säger han.

”En katastrof”

Özgür Tasbas (MP), är ordförande för stadsdelsnämnden Östra Göteborg, som är en av de granskade stadsdelarna.

Vad tänker du om situationen?

– Det är en katastrof. Det värsta som finns för ett barn är att inte ha en fast tillvaro. Det andra värsta är att uppleva en vräkning, de kommer aldrig över det. Skilsmässa är småpotatis jämfört med detta. Det här gör det svårt för dem att rota sig och få en fast tillvaro i livet, säger han.

Vad tror du man behöver göra?

– Vi har redan satt igång, vi prioriterar barnfamiljerna. I en del fall så reserverar vi lägenheter åt hemlösa barnfamiljer, framförallt i Bergsjön. Det är inte så att vi placerar dem i Linnéstan eller Vasastaden. Och vi behöver bygga mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.