Böter för mastklättrare

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonårspojkar som klättrade upp i en tv-mast utanför Borås i våras döms för olaga intrång och ska betala 1.500 kronor vardera i böter.

Det var i maj, bara dagar innan den mer än 300 meter höga radio- och tv-masten utanför Borås knäcktes och rasade ner i skogen, som de tre tonåringarna kättrade upp i den. De maskerade klättrarna lade ut en video på nätet som visade hur de klättrade i Häglaredsmasten öster om Borås, som är ett så kallat skyddsobjekt.  De tre tonårspojkarna misstänktes för olaga intrång.

Åklagaren ville att brottet skulle betecknas som grovt, eftersom tv-masten är ett skyddsobjekt. Men Borås tingsrätt tycker att det var ett ”avancerat pojkstreck” och dömer för intrång av normalgraden, uppger P4 Sjuhärad. Nu döms pojkarna att betala 1.500 kronor var i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet