Branden har tagit över hela vinden. Foto: SVT

K-märkt villa övertänd

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i en villa i Budskär i Särö på lördagen. En stor räddningsinsats pågick hela dagen där ambulans, polis och räddningstjänst arbetade för att stävja branden.

Det var strax efter klockan 11 som larmet kom in om en villabrand i Budskär. Räddningstjänsten har som mest haft 12 enheter från sex olika stationer på plats för att släcka branden. På eftermiddagen arbetade 40 personer från brandkåren med släckningsarbetet.

– Villan tycks vara övertänd men det är ingen spridningsrisk. Hela villan är nu brand- och rökskadad, säger larm- och ledningsoperatören Christer Dahlberg vid räddningstjänsten till SVT Nyheter Väst.

Polisen vet ännu igen orsak till varför branden startade. Det kommer en utredning få utvisa.

– Men vad vi vet nu så finns det inga skadade, säger polisen presstalesman Ulla Brehm till SVT Nyheter Väst.

Boende uppmanas stänga fönster

Det pågår en kraftig rökutveckling i området och räddningstjänsten uppmanar allmänheten till försiktighet.

– De boende i området bör stänga sina fönster och inte andas in röken, det säger Gunnar Skaven, larm- och ledningsoperatör.

Kulturhistoriskt viktig jugendvilla

Byggnaden går vid namnet Hermansborg och byggdes år 1904 av Herman Remper, en tysk ingenjör som kommit till Sverige för att sälja ett vattenburet uppvärmningssystem som han hade patent på. Detta installerades i huset, men som säkerhetslina byggdes även kakelugnar i alla rum.

Ingenjören vill lämna Vasastaden och storstadslivet i jakt på luft och ljus eftersom hans son var sjuk. Tanken var att leva sunt och vara självförsörjande. Den 24-årige arkitekten Arvid Bjerke fick uppdraget att rita villan. Det tros vara den unge arkitektens examensarbete. 1923 var Bjerke huvudarkitekt för Jubileumsutställningen i Göteborg då till exempel Götaplatsen och Liseberg anlades samt byggnader som Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall uppfördes.

Rempers dotter ärvde så småningom huset och sålde det på 70-talet. Sedan hyrdes det ömsom ut och stod ömsom tomt innan det slutligen köptes av ett par som totalrenoverade det med målet att återfå dess tidstypiska karaktär.

Långt släckningsarbete

Vid sjutiden på lördagskvällen pågick fortfarande släckningsarbetet.

– Det brinner fortfarande. Vi kommer att få vara kvar där i många timmar till. Det kommer förmodligen ta hela natten, säger Gunnar Skaven hos räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.