Foto: TT

Brandevakuerade checkas ut när Metallica kommer

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 200 personer evakuerades från de 70 lägenheter som på något sätt drabbades av den omfattande branden på Decembergatan i Kortedala natten till den 11 augusti. Det kommunala bostadsbolaget Poseidon har erbjudit alla hyresgäster, vare sig de haft försäkring eller inte, ersättningslägenheter och lämnat över logistiken till försäkringsbolagen.

– Det är nu upp till försäkringsbolagen att fördela lägenheterna bland sina kunder. Tillträdesdagarna på lägenheterna varierar så det är ett omständligt arbete som förestår. Dessutom är försäkringsbolagen måna om att deras kunder får ut sina bohag ur de brandskadade lägenheterna och det är ytterligare ett pussel, förklarar informationsansvarig på Poseidon Ulrika Stridvall Dahlén för SVT Nyheter Väst.

Branden i Kortedala

Metallicafans tar över hotellen

De flesta som drabbades av branden bor nu hos bekanta eller på olika hotell runt om i Göteborg. Men på lördag tvingas de checka ut och flyttas till andra hotell eftersom Metallicafans sedan länge bokat upp hotellplatserna i Göteborg. Det rapporterar Hem & Hyra.

– Det är beklagligt att det blivit så här. Det är en svår situation när det är så många som behöver ett evakueringsboende, säger avdelningschef Lars Nilsson på Folksam till SVT Nyheter Väst.

42 av de totalt 70 hushållen har Folksam som försäkringsbolag och alla deras kunder ska ha bokats in på andra hotell eller ordnat boende själva från lördag till söndag. De allra flesta har fått plats på ett hotell i Mölndal, men en familj kommer flyttas till Trollhättan.

– Den familj som får bo på hotell i Trollhättan tyckte att det var ok. Vi hade inga andra alternativ att tillgå i Göteborg. På söndag får alla flytta tillbaka till hotell i Göteborg, förklarar Nilsson.

Ersättningslägenheterna dröjer

En del av de drabbade familjerna har fått hjälp att köpa nya möbler och kommer inom kort att få flytta in i sina lägenheter igen. Men för de flesta är det hotell som gäller ett tag till.

– Våra kunder är klart påverkade av det som hänt. Innan annat boende är löst är det en besvärlig situation de sitter i. Vi gör vårt yttersta för att det ska gå så smidigt som möjligt, säger avdelningschef Lars Nilsson på Folksam till SVT Nyheter Väst.

Totalt är det 20 hushåll som inte fått ersättningslägenheter än utan bor på hotell. Men enligt Lars Nilsson på Folksam ska alla ha fått erbjudanden om ersättningslägenheter och inflyttningen kommer att påbörjas under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet