Märsta, Örkelljunga och Munkedal. Samtliga orter har varit platser där brandmän dött i samband med en utryckning, bara i år. Foto: Helene Bengtsson/Robert Betzehag

Räddningstjänsten: Trafikanter är nonchalanta

Uppdaterad
Publicerad

Tre brandmän har dött på jobbet på kort tid. Nu har räddningstjänsten fått nog – och vädjar om trafikanternas förståelse.

– Trafikanter är nonchalanta och tar inte hänsyn på samma sätt längre, säger Peter Bergh, förbundsordförande på Brandmännens riksförbund.

Märsta, Örkelljunga och Munkedal. Samtliga orter har varit platser där brandmän dött i samband med en utryckning, bara i år. Tre händelser på kort tid som satt oro i kåren och som pekat på ett växande arbetsmiljöproblem.

– Det här är något som personal sagt till oss under en längre tid. Det har alltid varit besvärligt men nu har det blivit värre. Trafikanter är nonchalanta och tar inte hänsyn på samma sätt längre, säger Peter Bergh, förbundsordförande på Brandmännens riksförbund.

Finns ett mörkertal

Under utryckning spärrar räddningstjänsten ofta av vägar för att säkert kunna ta hand om bilolyckor. Men nu vittnar facket och deras medlemmar om att avspärrningar inte längre respekteras. Stressade och otåliga trafikanter kör igenom avspärrningar eller försöker köra om i hög hastighet.

– Det har inträffat incidenter och vi menar att det finns ett mörkertal, säger Peter Bergh.

Räddningstjänsten i Göteborg har redan meddelat att dödsolyckan i Munkedal kommer att få konsekvenser. Ett alternativ kan vara att av säkerhetsskäl helt spärra av vägar i båda riktningar i samband med allvarliga olyckor.

– Vi kan ju inte riskera våra egna liv för att rädda en annans, har Lars Klevensparr chef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg tidigare sagt till SVT.

Trafikanter mer vårdslösa

En som håller med är Mikael Bagge, styrkeledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Hans kollega avled för två veckor sedan efter att räddningstjänsten ryckt ut på en lastbilsolycka. Han känner igen bilden av att trafikanter blivit mer vårdslösa och inte tar hänsyn till arbetande brandmän.

– Man visar mindre hänsyn idag. Det händer nästan något vid varje tillfälle och det gör att man tappar fokus från arbetet. Man har en oro och en rädsla när man är ute. Vad kommer hända idag? säger Mikael Bagge.

Nu vädjar han till allmänheten att ta det försiktigt och göra som man gjorde förr: respektera avspärrningarna. En vädjan facket håller med om.

– Vi kan inte lösa det här själva utan allmänheten måste veta vad det handlar om, säger Peter Bergh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.