Foto: SVT

Brist på bostäder upprör SVT:s tittare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar har hört av sig till oss för att berätta om sin bostadssituation. En grupp är äldre som blivit fast i dyra eller dåligt anpassade lägenheter.

Februarisolen lyser upp Inger Nordlanders vardagsrum. Trots att lägenheten ligger på första våningen är det inga problem med ljusflödet. Här, bara ett stenkast från Avenyn i centrala Göteborg, har hon bott i tjugo år nu. Hon trivs. Ändå känner hon att hon måste flytta.

– Fastighetsägarna vill ju ha marknadshyror och då skulle det bli omöjligt att bo kvar. Det går jämt upp idag, och så tycker inte jag att man ska behöva ha det när man arbetat hela sitt liv, säger hon.

#BOSTADSÖKES

Nästa år fyller hon 70 år och då minskar också hennes pension. Därför har hon de senaste två åren varit inskriven på Boplats i Göteborg. Hon söker efter en lägenhet som är anpassad för äldre, ett så kallat seniorboende. Men lägenheterna är få och ofta alltför dyra konstaterar hon.

– Här har politikerna missat en stor folkgrupp som får ligga sömnlösa om nätterna och undra hur det ska bli, säger hon.

Många har hört av sig

Inger är en av nära 500 västsvenskar som valt att berätta om sin bostadssituation via SVT:s interaktiva hyrestest. Vi har läst samtliga svar.

Fler personer än Inger har hört av sig och berättat om oron över att inte ha råd att bo kvar när de går i pension. Men även andra bekymmer dyker upp i kommentarerna.

En man berättar att han står utan förstahandskontrakt efter en separation. Nu hoppar han mellan otrygga andrahandskontrakt tillsammans med sin tre-åriga dotter. Från Boplats i Göteborg får han höra att det inte görs några undantag från kösystemet.

– Systemet för hur man fördelar kommunala lägenheter vore mer rättvist om man tog hänsyn till folks omständigheter, speciellt om det är barn inblandade, skriver han.

Tufft att bo inneboende

En student i Göteborg berättar om sin jobbiga situation som inneboende. Hon betalar 5000 kronor för ett rum och har i praktiken inte fri tillgång till resten av lägenheten.

– Min hyresvärd tar hem vänner utan förvarning, städar undar mina saker utan att säga något och flyttar på det hon inte gillar, skriver hon.

De senaste månaderna har inneburit en ständig jakt på ny bostad.

– Jag har svarat på säkert 150 annonser, och kontaktat massvis av privata hyresvärdar. Under mitt sökande har jag råkat ut för en mängd bedragare som försökt blåsa mig, och lika många obehagliga förslag av äldre män som frågar om jag vill bo i deras källare.

Gustaf skriver att han är inne på sitt femte andrahandskontrakt på lika många år. Han och hans flickvän bor i en etta i centrala Göteborg, men till sommaren går kontraktet ut och ännu har ingen ny bostad dykt upp.

– Jag börjar bli van, är nästan avtrubbad, säger han. Det känns okej med bara några veckors framförhållning nu.

Kan inte köpa bostad

Nästan alla som hört av sig och är missnöjda har gemensamt att de inte har möjlighet att köpa en bostad. Inger är kritisk till att så många hyreslägenheter ombildats till bostadsrätter.

– Det har skapat ett klassamhälle. Och alla dessa spekulationer man läser om. Vem kontrollerar detta systemet? Det är ju Vilda Västern, säger hon.

Personligen vill hon inte ta ett lån och sätta sig i skuld vid 70 års ålder.

– Det känner jag att jag varken kan eller vill göra. Något annat måste göras för oss 70-åringar.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet