Bilden på en busschaufför som tröstar en gråtande flicka i Järpås har blivit delad nästan 4000 gånger på twitter. Själv tycker han att det han gjorde var självklart. Foto: Emma Gustafsson

Busschauffören överraskad av hyllningarna

Uppdaterad
Publicerad

André Grandin stannade bussen för att trösta en gråtande flicka i Järpås mellan Vara och Lidköping. Hans handling har väckt stor uppmärksamhet på Internet och fler än 41 000 människor har gillat inlägget om hans goda gärning på SVT Nyheters Facebook.

André själv är lite tagen av uppståndelsen som insatsen har lett till. Egentligen är det först i dag som det har gått upp för honom.

– Eftersom jag inte har jobbat på några dagar har jag inte hängt med riktigt. Men i dag så läste jag om det i tidningarna och så… Jag trodde aldrig att något sådant, hade inte den blekaste aning att någon fotade det och lade ut det på Twitter och så…

Många väljer att blunda

På frågan om André har någon teori kring varför bilden på honom – en busschaufför som tröstar en gråtande flicka i Järpås – har blivit så populär svarar André först nej, ingen aning. Men efter att ha funderat en stund så konstaterar han att det kanske är för att många människor i dagens samhälle väljer att blunda när det är någon som behöver hjälp. Att det är skönt att se någon som inte gör det.

Hyllningar till medmänsklighet

Inte nog med att fler än 41 000 människor har gillat publiceringen på Facebook, i skrivande stund har fler än 2 500 delat den och inlägget har fått närmare 800 kommentarer. De flesta av dem är hyllningar, till medmänsklighet, omtanke och tankar om att vi alla borde agera på samma sätt. André Grandin kallas för hjälte.

”Jag tror att de flesta VILL vara empatiska och goda medmänniskor. Det är viktigt att man inte fastnar i sin vardagsapati och i stället gå utanför sig själv och sitt och lägga fokus på andra. Empati mår inte bara vi själva bättre av, utan det är bättre för mänskligheten. Våga bry dig, våga lägg dig i, våga vara vaken. Fundera på vilken sorts människa du vill vara och välj att bli den männsikan. Vi har alla det valet.”

Linn Carolinn

”När jag läser sånt här får jag tillbaka hoppet om mänsklighet.”

Inger Fredlund

”Tänk att medmänskligheten kan vara så hjälteframkallande. En stor kram till dig o ditt handlande.”Hans Eriksson

En självklarhet

Det var flera som skrev att det André Grandin gjorde inte borde vara så sällsynt i dagens samhälle.

”Måste detta vara en nyhet? Tycker det är en självklarhet.....”

Johan Widerberg

”En stor Eloge till busschauffören. Men det borde vara självklart. Alla borde göra samma fina handling. Skärp oss.”

Anders Lyckman

”Eller märkligt att någon brydde sig för så är det i vårt kalla land sköt dig själv och skit i andra- Tyvärr!!. bra att det uppmärksammas att det finns människor kvar med medlidande!!!!”

Jan Lundberg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.