Butik inför 18-årsgräns – på ägg

Uppdaterad
Publicerad

En livsmedelsbutik i Bollebygd reagerar hårt efter att orten under en tid blivit utsatt för flertalet äggkastningar. Nu är det enligt en skylt förbjudet för underåriga att köpa ägg.

Hus, bilar och byggnader i Bollebygd har under de senaste månaderna blivit utsatta för skadegörelse i form av ägg, något Aftonbladet var först med att berätta om. Flertal personer i ett forum på nätet vittnar om återkommande äggattacker.

Men droppen kom i onsdags när livsmedelsbutiken fick kännedom av husägare att ägg köpta i butiken använts till skadegörelse på deras egna egendom.

– Visst kan man busa, men det finns bättre sätt att göra det på, säger butiksägaren Carl Prammefors när SVT Nyheter Väst ringer upp honom på fredagseftermiddagen.

”Ruskigt svårt att få bort”

Butiken beslutade att sätta upp en skylt vid äggen som en markering med texten:

”Då det tyvärr förekommer äggkastning på byggnader har vi valt 18-årsgräns på att köpa ägg”.

Carl Prammefors menar dock att det inte är blodigt allvar.

– Det var samtidigt ett litet lokalt skämt som nu har blåst upp rejält, men visst finns det allvar i det. Ägg är ju ruskigt svårt att få bort.

Schampo i brevinkastet

En av dem drabbade Bollebygdsborna är Ing-Marie. Det var för en vecka sedan, närmre bestämt en fredag klockan åtta, som hon fick en ovälkommen överraskning på köksfönstret.

– Jag hörde en rejäl duns. Jag tänkte att det måste varit någon som kastat något. Så jag sprang ut och upptäckte krossade ägg som rann längs med köksfönstret och äggskal vid marken, säger Ing-Marie.

Men hon ställer sig tveksam till åldergränsen.

– Det är svårt att komma tillrätta med sådana saker, det är tråkigt att det ska till något sådant här, säger hon.

Ing-Marie vittnar även om andra hyss i form av hygienrelaterade produkter. En granne ska ha gått till hallen för att hämta tidningen och hittat den kletig och täckt med schampo.

– Jag blir förbannad och rädd, det är inte så kul att vara ute och putsa fönstrerna på kvällen. Nästa gång kanske det är en sten.

Ingen nekad ännu

Men än så länge har ingen under 18 år blivit nekad att köpa ägg enligt butiksägaren.

– Många har skrattat åt det och jag hoppas samtidigt de flesta förstår ironin i det också, säger Carl Premmefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.