Foto: SVT

Byggbodar rasade i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Tre byggbodar rasade ner i vattnet vid Lindholmspiren på Hisingen i Göteborg under måndagen. En person befann sig i en av barackerna när olyckan var framme men klarade sig utan skador.

Det var vid 10-tiden som räddningstjänsten larmades om att tre baracker kollapsat rakt ner i vattnet. Vid lunchtid var räddningstjänsten fortfarande inte säker på hur många som eventuellt befunnit sig i barackerna.

– Det var en person som var i och som tog sig ut själv. Just nu håller vi på att genomsöka containrarna för att försäkra oss om att det inte finns några fler i någon av dem eller i vattnet runt omkring, säger räddningsledare Mats Karlsson till SVT Nyheter Väst på plats.

Räddningstjänsten fick larmet 10:18. Räddningstjänsten inledde en omfattande insats med fem bilar och en räddningsbåt med dykare. Orsaken till olyckan är ännu oklar.

– Vi vet inte varför byggbodarna rasat från ställningarna. Det är märkligt eftersom det tidigare stått fler där än vad det gör nu, säger räddningsledare Karlsson.

PEAB:s ansvar att få upp bodarna

Bodarna tillhör ett av Peabs byggen på Lindholmen. Strax efter klockan 12 på måndagen hade räddningsinsatsen avslutats. Därefter var det byggbolagets uppgift att se till att en kran fick upp bodarna ur vattnet. Vid 15-tiden på eftermiddagen var det klart. Nu återstår att gå till botten med hur detta kunde hända.

– Konstruktionen undertill har gett vika. Idag vet vi inte varför det blev så, säger PEAB:s arbetschef i Göteborg, Johan Ekberg, till SVT Nyheter Väst.

Svar dröjer

Det kommer ta tid innan det reds ut vad som faktiskt hände idag. Inte minst kvarvarande semestrar fördröjer utredningar.

– Det kommer upprättas en anmälan till Arbetsmiljöverket och vi kommer göra en egen utredning efter semestern, menar Ekberg.

Hur ser ni på att personen som var i baracken kunde ha skadats?

– Det är klart att det har funnits en risk för det. Men vi har inte sett det som ett stort bekymmer eftersom det är en tillhandahållen konstruktion, avslutar Ekberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.