Räddningstjänsten arbetera med eftersläckning vid det planerade asylboendet. Foto: TT

Brand vid planerat asylboende

Uppdaterad
Publicerad

En byggnad har brunnit ner i friluftsanläggningen Bockaberg söder om Floda. Enligt Lerums kommun är anläggningen på väg att bli ett asylboende.

– Det är fruktansvärt. Har det här kommit till Lerum nu? säger Peter Lönn, samhällsbyggnadschef i Lerum och tjänsteman i beredskap.

Larmet kom vid tiotiden på lördagsmorgonen och räddningstjänsten hade som mest 25 brandmän på plats. Klockan elva var branden släckt och eftersläckningsarbetet pågick till 16-tiden på eftermiddagen. Enligt polisen har flera byggnader brunnit varav ett hus ska vara helt nedbrunnet.

Bränder på asylboenden

Avspärrat

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon skadats.

– Det är otroligt tragiskt och bekymmersamt att sådant här händer. Vi är beroende av boenden för att kunna ge tak över huvudet till dem som kommer till Sverige. Tack och lov har ingen kommit till skada, säger Johanna Uhr vid Migrationsverkets pressjour.

Brandorsaken är fortfarande oklar men enligt polisen finns det misstankar om att den kan vara anlagd. Platsen har spärrats av i väntan på teknisk undersökning.

Planer för 100

Bolaget Langhard Andersson fastigheter är på väg att skriva avtal med ägaren till anläggningen om att hyra och driva asylboende i lokalerna.

Planerna var att 100 flyktingar skulle bo där men när nu en byggnad brunnit ner kommer det troligtvis att bli runt 75.

– Det är bedrövligt. Oavsett vad man tycker i frågan är det här helt fel väg att gå, säger Anders Langhard.

Granne inte förvånad

Mjölkbonden Lars Hagström som har sin gård intill friluftsanläggningen är inte förvånad över branden.

– Jag talade med Anders Langhard så sent som igår och han sa ”bara det inte börjar brinna”. Det har hela tiden varit min fasa att man skulle ge sig på det, säger han.

Lars Hagström har skött om anläggningen i många år och är trots omständigheterna lättad över att det inte blev värre.

– Hade det skett på sommaren hade vi inte haft någon skog kvar. Och jag kan inte förstå att branden inte spred sig till byggnaderna intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet