Care Togethers vd skyller på anställda

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västnytt avslöjade missförhållanden i hemtjänsten från vårdföretaget. Först efter över tre veckor väljer Care Togethers vd nu att besvara kritiken.

Som Västnytt kunnat avslöja har äldre farit illa när Care Togethers hemtjänst inte dök upp. Det gällde då främst Lerums kommun, där Västnytt tidigare berättat om äldre som inte fick insulin, mat och även fall där äldre fick vänta i veckor på att duscha. Västnytt har i över tre veckor sökt vd:n Berit Sjöberg, som tackat nej till en intervju – tills nu. 

”Följde inte riktlinjer”

Enligt Berit Sjöberg uppstod de huvudsakliga problemen i Lerum, efter att företaget gjorde sig av med en av gruppcheferna. Då ska de anställda ha slutat att sköta sitt arbete.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

– I Lerum var det en väldigt speciell grupp. De följde inte de intentioner och riktlinjer som vi har gett dem, säger Berit Sjöberg, vd och ägare av Care Together.

Så du menar att det är de anställdas fel att det blev som det blev?

– Det är en orsak. Att man inte följde riktlinjer och den policy som vi har, säger Berit Sjöberg.

”Det är ren lögn”

Västnytt har i dag talat med ett 30-tal brukare och anställda i alla kommuner där Care Together bedrivit hemtjänst. Och alla bekräftar bilden av en hemtjänst som ibland inte dök upp hos sina brukare, och personal med en pressad arbetssituation som inte heller fick ut sina löner. Och flera menar att Berit Sjöbergs anklagelser mot de anställda inte stämmer. En av dem är Margret Hurtig, som var den som flaggade för missförhållanden hos kommunen.

– Jag blir rent ut sagt förbannad. Det är en ren lögn och det tror jag att samtliga anställda kan ställa upp på, säger Margret Hurtig som tidigare var anställd hos Care Together i Lerum.

Hon berättar om en personalstyrka som slet och gjorde allt för att hjälpa brukarna så gott de kunde.

– Att hon över huvudtaget som verkställande direktör i ett bolag kan yttra detta. Jag blir jättearg, säger Margret Hurtig.

”Kommunernas kritik stämmer inte”

Annan kritik som riktats mot Care Together, handlar om att företaget inte rapporterat in klagomål och avvikelser till kommunerna. I Lerum var det först när Margret Hurtig larmade som kommunen fick ta del av avvikelserna och i Partille var det när kommunen själva ringde runt till brukare. I dag har Care Together blivit av med sitt avtal i båda kommuner. Men enligt Berit Sjöberg, stämmer inte kommunernas kritik.

– Det är enhetschefen som ska rapportera in dem, och vad jag vet så gjorde vår enhetschef så, säger Berit Sjöberg, vd och ägare på Care Together.

Vill ta hand om dem igen

Berit Sjöberg vill förtydliga för allmänheten att det som hänt i Lerum är en engångsföreteelse och att företaget sköter vården i Kungälv, Kungsbacka, Mölndal och Tjörn där man fortfarande bedriver hemtjänst.

Vad skulle du vilja säga till de brukare som har drabbats av Care Togethers hemtjänst?

– Jag skulle gärna vilja ta hand om dem igen, säger Berit Sjöberg, vd och ägare av Care Together.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet