EU satsar stort på Chalmers

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Chalmers blir ett av Europas två teknologiska flaggskepp.

EU-kommissionen presenterade idag vilka forskningsprojekt som blir EU:s två ”framtida teknologiflaggskepp”. Och Chalmers tekniska högskola i Göteborg blir en av dem.

Det vinnande projekt handlar om att uveckla och forska på det supertunna materialet grafen. Projektet leds från Chalmers i Göteborg. Forskarna tror att grafen kommer få ett stort användningsområde inom bland annat fordonsindustrin i framtiden. Att Chalmers tekniska högskola vann den prestigefyllda forskningstävlingen innebär en tioårssatsning värd närmare nio miljarder i forskningspengar.

Chalmers ledning är på plats nere i Bryssel där EU-kommisionen där vinnare presenterades idag.

SVT Västnytt hade en reporter på plats på Chalmers i Göteborg, där delar av forskarteamet tog emot den glada nyheten.

– Jag är jätteglad! Och det en stor ära att Chalmers får leda det här projektet, säger docent Tomas Löfwander som är assisterande direktör för forskningsprojektet.

Sverige deltar även i det andra vinnarprojektet

– Vi hoppas på en ”grafen-dal” i Europa, som kan bli vår motsvarighet till Silicon Valley, säger Kroes, som är vice-kommissionär med ansvar för bland annat digitala frågor.

Även i det andra projektet som får flaggskeppsstatus finns svenskt deltagande. Projektet berör hjärnforskning och leds centralt från Lausanne i Schweiz, medan den svenska delen koordineras från Karolinska institutet.

 – Det är förstås främst ett erkännande för de inblandade forskarna på Chalmers, men även en bekräftelse på att svensk forskning håller mycket hög internationell klass, säger utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Fakta: Det här är miljardprojektet

Forskningen gäller grafen, med betoning på e. Det är ett nanometertunt supermaterial som är starkare än stål och ändå lätt och flexibelt. Det kan ge oss allt från böjbara smarttelefoner och elektroniskt papper till konstgjorda näthinnor.

I projektet, Graphene Flagship, lett av Chalmers, finns 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 länder i Europa. Fyra Nobelpristagare sitter i det vetenskapliga rådet.

Källa: Chalmers (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.