Foto: SVT

Cinemateket i Göteborg räddas

Uppdaterad
Publicerad

Cinemateket kan fortsätta visa film på Bio Capitol i Göteborg i nästan lika stor utsträckning som tidigare. Detta tack vare ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen.

”Utan det här tillskottet hade Cinematekets programvisningar i Göteborg fått upphöra”, hävdade ordföranden i regionens kulturnämnd Conny Brännberg (KD), i ett pressmeddelande på torsdagen.

Detta korrigerades senare, oavsett medel eller inte från regionen är Cinematekets ambition att fortsätta med verksamheten i Göteborg, heter det nu

Det är Svenska Filminstitutet som driver Cinematek i landets tre storstäder. Det rör sig om såväl nya som äldre filmer som inte finns på den vanliga biorepertoaren.

120 visningar per år

I Göteborg visas filmerna på Bio Capitol och sedan 2010 har det årligen handlat om 120 visningar.

Men filminstitutets beslut att inte längre låta filmkopior ur de klassiska serierna lämna Stockholm hade för Göteborgs del betytt endast 40 visningar per år. Med det ekonomiska stödet på 200.000 kronor väntas Bio Capitol nu ha möjlighet med 60 visningar om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.