Klas Friberg, polisregionchef. Foto: TT

Polisilskan: Civilanställda tjänar mer

Uppdaterad
Publicerad

De saknar polisutbildning men plockar ut nästan 5000 kronor mer i lön än sina nyutbildade kollegor.

– Polisernas insatser borde värderas högre, anser Katharina von Sydow på polisförbundet.

Hittills i år har polisen i region Väst anställt 240 civila – anställningar som inte kräver polisutbildning. Något som Bohusläningen var först med att berätta.

Orsaken, enligt regionpolischefen Klas Friberg, är att poliskåren hamnat i ett läge där de nuvarande resurserna inte kunnat svara upp mot den förändrade världsbilden.

– Under 2015 och 2016 har vi ställts inför en förändrad situation vad gäller migration och följder av migrationen, samt ökat terrorhot och det dödliga våldet i gängmiljöer. Vi har behövt öka våra resurser och kompetenser men har en begränsad mängd poliser, säger han.

”Går snabbare att anställa civila”

Fram till 2020 har polisen som mål att utöka poliskåren i Sverige med 1.500 nya poliser. Men polishögskolorna hinner inte utbilda i den takt som polisen behöver nyanställa, och som en konsekvens av detta meddelade polismyndigheten i augusti i år att 1.300 så kallade civila tjänster skulle tillsättas innan 2020.

– Det går helt enkelt snabbare och enklare för oss att anställa civila, för att möta det nya behovet av kompetenser och resurser, säger Klas Friberg.

Av de 241 civila som anställts i region Väst är cirka 60 stycken utredare. Dessa saknar, liksom de övriga, polisutbildning. Men enligt Klas Friberg har många av dem akademisk bakgrund och flerårig erfarenhet av utredningsarbete från andra statliga myndigheter eller den privata sektorn.

Medellönen för civilutredarna i regionen är 29.671 kronor. Vilket kan jämföras med en nyutbildad polis som i snitt tjänar 25 000 kronor. Detta möter nu kritik från polisförbundet.

Poliser slutar

– Det är inte fel på de civila utredarnas löner. Däremot är det fel på värderingen av den polisiära kompetensen. När man anställer de civila utredarna på en lönenivå som är betydligt högre än de befintliga, då bör man också höja de andras, säger Katarina von Sydow, ordförande för polisförbundet i region Väst.

– Vi har många utredande poliser med akademisk utbildning och utredningsvana som har mycket lägre löner än de civila, som nu slutar jobba på grund av detta, tillägger hon.

Klas Friberg menar dock att man anpassat sig till marknadslönerna och att den statliga arbetsgivarpolitiken inte ger utrymme för stora lönehöjningar.

– Vi har valt att lönesätta de civila utredarna efter vad som är marknadsmässiga löner. Jag hade gärna värderat de som kommer direkt från polishögskolan högre. Men många av de civila som anställs har akademisk utbildning och erfarenheter som svarar upp mot dessa löner, säger han.

Klas Friberg vill dock poängtera att man under de senaste två åren lyckats höja ingångslönen för poliser från 21.500 kronor till 25.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.