Polisen varnar folk för att ta på sig clownmasker och bege sig ut på stan. Foto: TT

Polisen: Nu är det clownerna som får akta sig

Uppdaterad
Publicerad

Två clowner misshandlade i Tibro – nu går polisen ut med en varning.

– Gemene man har tröttat. Nu är det clownerna som får akta sig, säger Marlene Andersson Wikman, på polisen i Skövde.

På söndagskvällen runt klockan 21.20 blev två personer i Tibro -  utklädda i clownmasker – misshandlade och hotade av okända gärningsmän, vilket sla.se också har skrivit om.

– Det är personer från allmänheten som följt efter två så kallade clowner och hotat och misshandlat dem. Vad jag hört är att man hållit fast dem och slagit till med knytnävsslag.

Läs också: ”Clownfenomenet kan vara brottsligt”

Båda personerna som är i 20- till 30-årsåldern ska ha klarat sig utan allvarligare skador. Men det hade kunnat sluta illa, menar polisen som nu varnar folk för att ta på sig clownmasker och bege sig ut på stan.

– Clownerna behöver tänka sig för. Alla i allmänheten är på sin vakt. Man får fundera om man vill utsätta sig själv för fara.

”Tror gemene man har tröttnat”

Polisen i Skaraborg har fått motta ett 15-tal anmälningar under helgen där Falköping ligger i topp följt av Skara.

– Hysterin började kanske som en tokig grej, att man skulle hoppa fram i rondeller och skrämmas. Men clowneriet har nu nått personer som inte vet några gränser. Efter den här helgen tror jag att gemene man tröttnat.

Vad ska man göra om man råkar ut för en clown?

– Man ska inte dra sig för att ringa in till polisen och anmäla även om man inte känner sig hotad och ofredad. Jag kan inte garantera att en viss clown på stan är ofarlig. Vi har bevisligen sett att vissa burit med sig tillhyggen, våld har förekommit.

Är det något man som privatperson kan tänka på?

– Man ska undvika att gå ensam. Clownerna söker upp de som går ensamma. Ha ett sällskap, det är mitt tips, säger Marlene Andersson Wikman, på polisen i Skövde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.