Craze förbjuds i Danmark – inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter Västnytts avslöjande om att det populära prestationshöjande kosttillskottet Craze innehåller hemlig och dopningsklassad amfetaminliknande substans – har Danmark valt att helt förbjuda all försäljning och marknadsföring av kosttillskottet.

Men i Sverige kan Craze fortfarande köpas och säljas – utan problem.

Det var i april som Västnytt med hjälp av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, avslöjade det amfetaminliknande innehållet i det populära och prisvinnande kosttillskottet Craze. Flera återförsäljare runt om i landet valde då att dra tillbaka produkten.

Nu har det danska livsmedelsverket, Födevarestyrelsen, beslutat att förbjuda all försäljning och marknadsföring av kostillskottet.

Kosttillskottet Craze

”Då Livsmedelsverket betraktar varan som hälsofarlig för konsumenterna är det inte tillåtet att marknadsföra den i Danmark. Marknadsföring av produkter som innehåller dessa substanser leder vanligtvis till sanktioner med föreläggande om återkallelse – i de fall försäljning har skett – samt böter”, skriver Mette Christiansen, Födevarestyrelsen, till SVT Västnytt

Kommunerna har ansvar i Sverige

Men i Sverige tillåts Craze än idag att säljas öppet i butik och på nätet.

– I Danmark är kontrollen nationell och man kan lägga rikssaluförbud. Enligt svensk lagstiftning ligger kontrollen på kommunerna, säger Zofia Kurowska på Livsmedelsverket.

Alltså är det upp till var och en av Sveriges 290 kommuner att besluta om ett kommunalt förbud. Och hittills har ingen kommun tagit det beslutet.

Danska Födevarestyrelsen kan alltså agera mer kraftfullt på svenska myndigheters analyser, än svenska Livsmedelsverket.

Dessutom, Folkhälsoinsitetet som utreder och klassar substanser som hälsofarliga, kan inte heller agera. Eftersom den amfetaminliknande substansen i Craze är en del av ett kosttillskott, och inte brukas enskilt, så tillhör ärendet Livsmedelsverket.

Som alltså inte kan ta beslut om ett nationellt saluförbud.

– Vi gått in med ett önskemål till departementet att  få ha saluförbud i vissa fall. Så det ligger på departementet för tillfället, säger Zofia Kurowska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet