Arkivbild Foto: TT

Darknet – kriminellas eget internet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången mot två män från Kungälv som misstänks ha gjort narkotikaaffärer för miljontals kronor på Darknet, en plats på internet för den som vill hålla sig under radarn.

– På Darknet finns sidor man inte kan hitta via sökmotorerna, säger Patrik Wallström på IIS, Internetstiftelsen i Sverige, till SVT Nyheter Väst.

– Man måste hitta dem själv eller veta om dem genom till exempel olika internetforum.

Anonymitet åt båda håll

På Darknet kan anonymiteten fungera åt båda håll, förklarar han. Den som besöker sidorna kan göra det under pseudonym och tjänsteleverantören, eller webbsidan, är också anonym.

– Den här anonymiteten kan ju användas till vad som helst, som köp- och säljsajter med varor som knark eller falska adidasskor, säger Patrik Wallström.

Men han tillägger att det finns långt fler användningsområden.

– I ett land som Iran till exempel, som har mycket censur, används det för att folk ska kunna komma åt det vanliga nätet.

För den som vill hålla sig under radarn och skydda sin pseudonym på Darknet gäller det att vara noggrann.

– Om man ska vara skurk på nätet måste man ha helt separata identiteter och helt separata datorer, säger Patrik Wallström.

Kopplingar till den ”vanliga” världen

Det krävs att man har en dator för de ”hemliga” aktiviteterna, och en annan för vanliga aktiviteter där man är spårbar och har en IP-adress. Det är bara på datorn för ”vanliga” aktiviteter man kan gå in på till exempel Facebook eller Instagram.

Om man bara en enda gång råkar använda fel dator till det kan pseudonymen på den ”hemliga” datorn kopplas samman med ens verkliga identitet.

– Det räcker med ett litet misstag så är du avslöjad, säger Patrik Wallström.

Men det finns flera sätt att åka dit.

– Polisen försöker spåra droghandeln på Darknet och det finns ju fall där de lyckas. Så fort du gör de här sakerna finns det något som kopplas till den vanliga världen, säger han.

Det kan handla om att någon, på en webbsida på Darknet, skriver en adress dit knarket ska skickas. Även om det inte är personens egen adress så har polisen en chans att spåra personen genom att bevaka den fysiska brevlådan.

Ju längre tid polisen följer en anonym användare desto större är risken att pseudonymen råkar lämna några spårbara uppgifter eller råkar blanda ihop sina olika identiteter.

Fakta / Hemlig handel på Darknet

På Darknet finns webbsidor man inte kommer åt via vanliga webbläsare som Internet Explorer, Mozilla Firefox eller Google Chrome. Anledningen är att webbplatserna inte har några vanliga domännamn.

För att komma in krävs att man laddar hem en särskild webbläsare som också gör det möjligt att besöka dessa sidor anonymt.

På Darknet används ofta den digitala valutan Bitcoin. Användarna har digitala plånböcker vars innehåll och transaktioner journalförs på olika databaser.

Har man Bitcoins kan man sedan vända sig till tjänster som växlar dem till vanliga pengar och som inte lägger sig i var pengarna kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.