De lyfter Hisingens förebilder

Uppdaterad
Publicerad

En grupp ungdomar har haft ett ovanligt sommarjobb i år. Med sidan Humans of Hisingen vill de ge en annan bild av ön.

– Folk vill berätta om sitt liv, säger Camila Axelsson som är en av sommarjobbarna.

Inspirationen kommer från foto-bloggen Humans of New York som publicerar korta intervjuer och porträtt med stans invånare. Men här är det istället Hisingsborna som skildras och temat är förebilder.

– En av anledningarna är att det har hänt så mycket här i Biskopsgården med skjutningar och så och då vill man ha något positivt. Jag tror att det är viktigt att man har en förebild så att man har något att nå upp till, säger Camila Axelsson.

Intervjuerna och bilderna läggs nu upp en gång i veckan på facebookgruppen Humans of Hisingen. Sommarjobbarna berättar att många av dem som de träffat lyft fram sina föräldrar som förebilder men också kända personer som Martin Luther King.

Asho Salad som kom till Sverige från Somalia för nio månader talar ännu inte Svenska men har också varit ute och intervjuat och såg även till att texterna blev tillgängliga på flera språk.

– Jag fick hjälp att få texterna översatta till engelska så att jag kunde översätta dem till arabiska, säger hon. 

Humans of Hisingen är en del av projektet Ferieentreprenör, 140 kommunala sommarjobb där ungdomarna själva får komma med idéer och genomföra och marknadsföra dem.

Sommarjobbet har inneburit en lång rad spännande möten för ungdomarna. Ina Romlöv minns särskilt när de träffade en kille som lyckats lämna en destruktiv tillvaro i ett gäng.

– När man intervjuade honom såg man verkligen potentialen i honom. Han hade klarat sig ur det.

Även om sommarjobbet är slut kommer projektet att leva vidare. Ferieentreprenörerna producerat mängder av material och fler möten kommer att läggas upp på facebooksidan hela året.

Historierna som ungdomarna fått höra har varit både tragiska och positiva men för Camila Axelsson har erfarenheten inneburit att hon nu avslutar sitt sommarjobb med en känsla av hoppfullhet.

– Killen som hade varit i gäng hade ju sin kompis som hjälpte honom. Man får en andra chans. Det finns hopp för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.