Båten som teamet tävlar med är en Wellcraft Scarab 33. Foto: Läsarbild

De siktar på rekordfart över Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Se upp på Vänern! På lördagsmorgonen görs ett försök att korsa sjön i 60 knop.

När Magnus Larsson vrider om nyckeln till sina två båtmotorer om 650 hästtkrafter vardera, blir det starten på en resa i galet hög fart över Vänern. Tillsammans med sitt team tänker han sätta ett inofficiellt rekord på sträckan Vänersborg – Kristinehamn.

– Vi ska ändå till Kristinehamn för att delta i en tävling, och tänkte att det skulle vara kul att se hur lång tid det tar dit, säger Magnus Larsson till SVT Nyheter Väst.

Vänersborg – Kristinehamn på en timma

Mellan Vänersborg och Kristinehamn är det 146 kilometer fågelvägen. Det är den längsta resa man kan göra på en insjö i Sverige. Navigatören Jonas Strömberg tror att resan kan ta en dryg timme, men då krävs bra väderförhållanden.

– Ett år tog sträckan fyra timmar. Då behövde vi stanna och ta paus, för när det slår och smäller så mår man till slut illa.

Vill slå rekord

Förhoppningen är en marschfart på 60 knop. Då kommer ett inofficiellt rekord noteras och spridas inom racingkretsen.

– Vi vill ju uppmana andra att försöka slå detta.

Har du någon hälsning till andra båtresenärer på Vänern denna morgon?

– Säkerheten går före allt och det är riktigt stora ytor på Vänern så det blir inga bekymmer alls, säger Magnus Larsson.

Läs också: Så gick det i rekordförsöket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.