Över 800 personer i Sverige väntar på att få nya organ. Foto: SVT

”De som har störst nytta får organen”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan är större än tillgången. Över 800 personer i Sverige väntar på att få nya organ och bristen på organ göra att läkarna tvingas säga nej till många patienter. – Det som skiljer den här sortens sjukvård mot annan är att här har vi inte den bästa behandlingen att tilllgå till alla, vi måste helt enkelt välja väldigt hårt, säger Göran Dellgren.

Fortfarande är det många som står i kö för ett nytt organ. För dem kan en organtransplantation betyda skillnaden mellan liv och död. Men organbristen gör också att läkarna tvingas välja bland dem som ska få organ och de som blir utan.

– De som har störst nytta får organen och där är det ju så att det blir de unga som prioriteras som då kanske kan leva extra länge med organen jämför med kanske en äldre och det blir de som är svårast sjuka jämför med de som är mindre sjuka, säger Göran Dellgren, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Kan väljas bort

Under förra året genomfördes sammanlagt 814 organtransplantationer. Hittills i år har 141 levrar, 51 hjärtan och 324 njurar transplanterats. Men det finns också patienter som inte får genomgå en transplantation trots att det är en uttrycklig vilja hos patienten.

Det finns inga siffror på hur många patienter som nekas transplatation i Sverige, men enligt Transplantationscentrum på Sahlgrenska accepteras inte mellan sex och åtta procent av de patienter som genomgår en utredning. En grupp som hamnar långt ner i prioriteringslistan och ibland väljs bort är de som redan genomgått en transplantation.

– Om man är transplanterad en gång så är sannolikheten att man får genomgå ytterligare en transplantation väldigt låg. Skulle vi tillåta väldigt många omtransplantationer så skulle ju ingen bli transplanterad i första läget så det förblir en orimlighet, men Göran Dellgren.

”Låter så dramatiskt”

Bristen på organ gör att läkarna måste välja. Men fler organ behöver inte betyda att alla får genomgå en transplantation. I vissa fall bedömer läkarna att riskerna med en transplantation är så stora att det är bättre att låta bli.

– När en patient får ett negativt besked är det ju inte så att vi lämnar dem, utan vi tar hand om dem, och ofta finns det annat vi kan göra för att lindra och trösta. Det är inte så att vi släpper de här patienterna, menar Göran Dellgren.

Göran Dellgren värjer sig först mot att han som läkare har makten att bestämma över liv och död.

– Det låter så dramatiskt, menar han.

Är det inte dramatiskt?

– Jo, men vi försöker ju göra så mycket nytta vi kan med de organ vi har, säger Göran Dellgren.

FAKTA: Vem kan donera?

De allra flesta människor i Sverige har förutsättningar att bli donatorer. Och det finns i princip inga åldersgränser. Ingen behöver därför avstå från att anmäla sin vilja att donera organ och vävnader.

Sjukvården gör en noggrann individuell medicinsk bedömning av alla som blir aktuella för donation. För att bli organdonator måste man avlida medan man vårdas med respirator på en intensivvårdsavdelning, så att organen hela tiden är syresatta. Vävnader kan i princip alla donera, oavsett hur eller var man avlider.​

I dagsläget finns 1 547 845 personer i Socialstyrelsens Donationsregister.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.