Markus Otterloo är talesperson för det så kallade Markupproret, eller Frisk sjukvård, där tolv byalag engagerat sig för den lokala sjukvården. Foto: TT

De vill slåss för mer än enskilda vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningarna inom närhälsosjukvården har fått flera lokala aktionsgrupper i Västsverige att bilda ett större nätverk. Målet är att bli en starkare röst i debatten.

1 800 namnunderskrifter i Viskafors och 3 000 i Brastad.

Det är två exempel på lokala protester i samband med att Västra Götalandsregionen beslutade om nedläggning av de två orternas vårdcentraler tidigare i år.

Läs mer: Fem vårdcentraler läggs ner

Listorna lämnades över till lämplig berörd part och beslutet togs som föreslaget. Från det nybildade nätverket talas det om en nonchalans från regionens politiker när det kommer till att ta hänsyn till lokala protester, samtidigt som man också ser att de lokala protesterna många gånger startar för sent.

”Systemfel”

Markus Otterloo är talesperson för det så kallade Markupproret, eller Frisk sjukvård, där tolv byalag engagerat sig för den lokala sjukvården. Nätverket tror han är ett nödvändigt steg.

– Vårdfrågan är stor och komplex och vi kritiserar den för att det är ett stort systemfel och det kommer vi aldrig att komma åt om vi bara kämpar enskilt för att rädda enskilda vårdcentraler.

Deras kritik handlar i grunden om ett ifrågasättande av New public management, NPM,  ett samlingsnamn för den effektivisering av den offentliga sektorn som slog igenom på 90-talet.

Mer dator än patient

Tanken med NPM var att vården, och annan offentlig verksamhet, skulle bli bättre genom att utsättas för marknadsmekanismer som konkurrens, privatisering och målstyrning. När SVT:s Agenda lyfte upp ämnet för några år sedan beskrevs det som att ”det har lett till att doktorn alltmer måste sitta framför datorn i stället för att ägna sig åt patienterna”.

– Under min arbetsdag på åtta timmar har jag patientkontakt kanske 1, 5 timme. Resten är framför datorn, sa en överläkare då.

Vill se förstatligande

Förutom en kritik mot det rådande systemet vill flera av grupperna inom nätverket se att sjukvården blir statligt styrd.

– Det är inte en självklar lösning, men vi ser det som en möjlighet att få till ett bättre helikopterperspektiv och skapa möjlighet för en lika vård i hela landet oavsett om du bor i norr eller söder, i stad eller på land, säger Markus Otterloo.

Men är inte risken att det kommer ännu längre från den enskilda vårdcentralen då?

– Den risken finns, men regionen som den uppräder idag är ju redan så långt ifrån så det finns ingen dialog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.