Delade meningar om valfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om valfrihet i vården är verkligen valets stora fråga i kommunerna. Lerum går till val med vårdskandal färskt i minne.

– Jag jobbar inom hemtjänsten , säger Susanne Nyman, Lerumsbo, och vi har mycket diskussioner där. Jag vet inte hur jag ska rösta, mitt val står mellan två partier och jag vet fortfarande inte vilket jag ska välja när det gäller riksdagsvalet, men när det gäller kommunalvalet vet jag...

Lagen om valfrihet i vården är verkligen valets stora fråga i kommunerna.  Dennis Jeryd (S), oppositionsråd Lerum, du vill ju riva upp lagen om valfrihet inom vården – varför?

Val 2014: Dueller i SVT Västnytt

– Det var ju så att när man införde det, så skulle allting bli mycket bättre, och kvaliten skulle höjas. Så då undrar jag – en fråga jag vill ställa till Henrik Ripa – vilka var det som fick det bättre? var det de äldre som inte fick sina besök? var det de äldre som inte fick sin medicin? var det personalen som inte fick ut sin lön?

Henrik Ripa (M), kommunalråd i Lerum,  kan kommunen verkligen kontrollera att alla företag sköter sig, är det inte bättre att lägga de pengarna på vården istället?

– Om vi bara gör allting i offentlig regi så är det större risk att vi får problem än om vi har alternativ som konkurrerar med varandra.  Den kontrollen som vi gör av privata aktörer måste vi göra på vår egen kommunala verksamhet också, så det är inget merarbete att kontrollera de privata alternativen.

Ta gärna del av SVT Västnytts stora granskning av hemtjänstföretaget Care Together här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Dueller i SVT Västnytt

Mer i ämnet