Marie Dahlin (S), ordförande kommunstyrelsen Foto: SVT

Vänersborg tvingas riva sessionssalen

Uppdaterad
Publicerad

Fukt- och mögelproblemen var långt värre än först befarat. Nu tvingas Vänersborgs kommun riva och bygga en helt ny sessionssal. Notan blir dyr.

– Någonstans mellan 100 och 120 miljoner kronor tror vi det kostar att bygga nytt, säger Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Problemen med luft, fukt och mögel i kommunhuset som gett personal andningsbesvär har varit en följetong i Vänersborg. Härom veckan krävde fem skyddsombud att sessionsalen i huset måste stängas och efter ett fastighetsmöte i veckan är beskedet än mer drastiskt. Det finns inget att göra åt möglet och de impregnerade fuktiga bjälkar som läcker kloransisoler. Det enda alternativet är att riva hela huset.

Personalen blir sjuk

– Problemet är att personal under lång tid blivit sjukare och sjukare och fler och fler. Nu har vi haft experter inne och kan konstatera att det är runt sessionsalen problemen finns. Den onda svulsten måste bort, säger Marie Dahlin (S).

Över 100 miljoner i kostnad för ny byggnad, var hittar ni pengarna?

– Det blir väl att låna för de här ligger inte med i vår investeringsbudget.

Möten kan hållas på hotell

Ett problem som uppstår är nu att både Vänersborgs fullmäktige och Västra Götalands regionfullmäktige, som hyr in sig, blir utan möteslokal redan efter nyår. Kommunledningen arbetar febrilt på en lösning, som sannolikt innebär att möten kommer hållas i Folkets hus eller på stadens största hotell. Hur regionen skulle ställa sig till det är oklart.

– Vi ska träffa regionen nästa fredag. Då har de möjlighet att ställa frågor och titta på lokaler, säger Marie Dahlin (S).

Ska ”piska” tjänstemännen

Hur lång tid tar det att bygga en ny sessionssal?

– Vi hoppas det ska ta max ett och ett halvt år.

Det låter optimistiskt?

– Man måste vara optimist, och det är ju jag som ska ”piska” tjänstemännen så jag får väl se till att hålla tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.