Kent Larsson fick sina tänder förstörda av den missbrukande tandläkaren. Foto: TT/SVT

Den vanvårdande tandläkaren kritiseras hårt

Publicerad

Ivo vill dra tillbaka den missbrukande tandläkarens legitimation, rapporterar P4 Väst. Ivo säger också att hans metoder är potentiellt livsfarliga.

Tandläkaren i Västsverige var anställd av Praktikerstjänst. Under arbetstid ska han ha druckit läkarsprit och eventuellt även ätit narkotikaklassade mediciner.

Resultatet blev att minst 130 patienter vanvårdades svårt, bland annat fick de sina tandrötter sönderborrade.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om Kent Larsson som med egna ord ”fick ett helvete” efter att ha fått sina tänder förstörda av den vanvårdande tandläkaren.

”Fel och brister i samtliga fall”

Nu rapporterar P4 Väst alltså att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är klara med sin granskning. De har gått igenom tio av tandläkarens patientjournaler och i samtliga fallen konstarerar Ivo allvarliga fel och brister.

De bedömer att tandläkaren ”är grovt oskicklig i sitt yrke”.

– Granskningen visar på brister inom samtliga områden: tandlossning, kariesbehandling och rotfyllnad, säger Karin Fagerberg, avdelningschef på Ivo, avdelning Sydväst till P4 Väst.

Livsfarligt beteende

I vissa fall ska tandläkarens behandling varit direkt livsfarlig då han underlåtit att notera blödningsrisker och överkänslighet mot medicin.

I ett fall har en tand borrats sönder ”i en riktning som är närmast otänkbar”.

Många av patienterna P4 väst talat med anser att Ivo-granskningen är flera år för sen. Att Ivo vill dra tillbaka tandläkarens legitimation är också mest en markering då SVT Väst liksom P4 Väst redan rapporterat om att han själv har velat lämna tillbaka den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.